Kateřina Tučková

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Kateřina Tučková
Kateřina Tučková.JPG
Date personale
Născută (39 de ani)
Brno, Republica Cehă
CetățenieFlag of the Czech Republic.svg Cehia Modificați la Wikidata
Ocupațiescriitoare și curatoare
StudiiMasaryk University Faculty of Arts[*][1]
třída Kapitána Jaroše grammar school[*][1]
Faculty of Arts, Charles University in Prague[*][2]  Modificați la Wikidata
Opere semnificativeVyhnání Gerty Schnirch[*][[Vyhnání Gerty Schnirch |​]]
Žítkovské bohyně[*][[Žítkovské bohyně |​]]  Modificați la Wikidata
Note
PremiiPremiul Josef Škvorecký[*]
Magnesia Litera[*]
Q12034903[*]
The Czech Book[*]
Premiul Josef Škvorecký[*]
South Moravian Region Award[*]
City of Brno Award[*][3]  Modificați la Wikidata
Prezență online

Kateřina Tučková (n. 31 octombrie 1980, Brno) este o scriitoare și curatoare cehă.

Biografie[modificare | modificare sursă]

S-a născut în Brno, în prezent trăiește alternativ în Brno și Praga. A absolvit liceul și apoi Istoria artei și Limba și literatura cehă la Facultatea de Filozofie a Universității Masaryk din Brno. Studiile de doctorat la Institutul de Istoria Artei la Facultatea de Filozofie a Universității Caroline din Praga le-a absolvit prin susținerea tezei de doctorat în anul 2014.

În calitate de curatoare, a condus galeria ARSkontakt din Brno, orientată asupra celei mai tinere generații de artiști (2004 – 2006). Din anul 2010 este curatoarea Sălii de Expoziție din Chrudim și colaborează cu o serie întreagă de alte galerii private și publice.

Opera[modificare | modificare sursă]

Publicului ceh i-a devenit cunoscută prin romanul controversat, Izgonirea Gertei Schnirch, în care a tratat destinul unei nemțoaice cehoslovace alungate în mai 1945 din locul său natal în așa-zisul „Marș al morții de la Brno“.
Cartea a fost propusă pentru Premiul lui Jiří Orten și Premiul lui Josef Škvorecký. Până la urmă a obținut Premiul cititorilor, Magnesia Litera, pentru anul 2010.
Adaptarea romanului a fost pusă pe scena teatrului HaDivadlo din Brno (regia: Marián Amsler, trailer: https://www.youtube.com/watch?v=ot-rk4iYyFs).

În cartea Zeițele din satul Žítková s-a orientat din nou asupra istoriei cehe, relatând povestea faimosului neam de lecuitoare din zona Carpaților Albi. Acest neam a supraviețuit proceselor vrăjitoarelor din secolul al 17-lea, asupririi din partea bisericilor și judecăților din secolul al 19-lea, precum și regimului totalitar din perioada protectoratului, însă până la urmă a fost distrus de către regimul comunist.
Pentru romanul ''Zeițele din satul Žítková'', Kateřina Tučková a obținut Premiul lui Josef Škvorecký, Premiul Český bestseller (Bestsellerul ceh), Premiul Magnesia Litera – Premiul cititorilor Kosmas și Premiul cititorilor Cărții cehe.
Adaptarea pentru teatru se joacă la Teatrul Municipal din Zlín (regia: Dodo Gombár, trailer: https://www.youtube.com/watch?list=UUR0fMxWNQCHqRidvJ6oW1tA&t=17&v=UuAWocGoulg).
Romanele scrise de Kateřina Tučková sunt publicate și sub formă de cărți audio (editura cehă OneHotBook) și sunt traduse în 13 limbi. Romanul Zeițele din satul Žítková a fost tradus în limba română de către prof. Anca Irina Ionescu sub titlul Dumnezeițele din Moravia și a fost publicat de către Editura Curtea Veche în 2015.

Beletristică[modificare | modificare sursă]

 • Tatăl meu, Kamil Lhoták, Vltavín 2008 – biografie sub formă beletristică a Kamil Lhoták, scrisă de către K. Tučková și R. Hédervári, împreună cu fiul său, Kamil Lhoták jr.
 • Izgonirea Gertei Schnirch, Host [2009] – roman
 • Marșul morții de la Brno, Větrné mlýny [2012] – antologie de texte despre expulzarea nemților din orașul Brno
 • Zeițele din satul Žítková, Host [2012] – roman
 • Fabrica – povestea baronilor textiliști din Manchester-ul Moravian, Host 2014 – nuvela acompaniind proiectul de expoziție „Brno – Manchester-ul Moravian” la Galeria Moraviană din Brno

Legături externe[modificare | modificare sursă]

 • Site-ul oficial de web al scriitoarei Kateřina Tučková: [1]
 • Site-ul de web al Galeriei Arskontakt: [2]
 • Editura Curtea Veche: [3]
 1. ^ a b https://www.ibrno.cz/kultura/60884-katerina-tuckova-brno-je-porad-se-mnou.html, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
 2. ^ https://www.katerina-tuckova.cz/o-autorce/, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
 3. ^ https://www.brno.cz/obcan/vyznamne-osoby-a-vyroci/ceny-mesta-brna/  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)