Sari la conținut

Kata (karate)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

În antrenamentul de karate, seturi pre-aranjate de mișcări și tehnici, aranjamente ritualizate de lupte, numite kata joacă un rol fundamental. Kata-urile pot fi înțelese ca un "manual viu" în care tehnicile și filozofia de karate s-au transmis și se transmit peste generații.

Practicarea de kata oferă celor care le practică un sens de structură și posibilități de aplicare în caz de luptă reală. Tehnici-în-tehnici și însemnătatea mai profundă a unor tehnici și combinații de tehnici se relevă doar prin practica repetată intens și îndelung a unei kata.

Criticii elementului de predare kata în karate argumentează că katas nu instruiesc adecvat pentru situații reale de luptă. Totuși, acești critici scapă din vedere școala excelentă de mișcare, de ritm, de răsuflație, de combinații de tehnici care se transmit prin kata. O situație reală de luptă desigur nu va urma niciodată schema unei kata, dar stăpânirea virtuoasă a unor katas creează aptitudini necesare în situații de luptă. Este o greșeală fundamentală de a vedea în karate un "sport", în care antrenamentul "realist" este tot ce contează. Chiar și în stiluri "realiste" de karate (ca de exemplu kyokushin) elementul de antrenament kata deține un rol fundamental. De asemeni, componenta meditativă / filozofică din kata, însușirea de "putere interioară", acordă unui karateka aptitudinea de a se apăra eficient în caz de nevoie.

Există de altfel o legendă pe această temă, conform căreia un călugăr care în viața lui a practicat numai katas deoarece nu-l interesau decât aspectele filozofice, meditative ale kempo / karate, confruntat cu agresori, i-a "rezolvat" rapid pe aceștia. Întrebat, cum de un om așa pașnic ca el a reușit să se apere de o grupă de hoți, a răspuns că ar fi "meditat în mișcare" - urmând practicile sale din kata.

Tabelul comparativ[modificare | modificare sursă]

Kata
 
Ananko  
Ananku  
Aoyagi  
Bassai
Channan  
Chinte  
 
Danennsho  
 
Garyu  
Gopeisho  
 
 
Hakucho  
Hakutsuru  
Heiku  
Jiin  
Jion  
Jitte  
Juroku  
Kanchin  
Kanshiwa  
Kanshu  
Kururunfa  
Miyojo  
Nepai  
 
Ohan  
Pachu  
Paiho  
Paiku  
Papuren  
Ryuko  
 
 
Saifa  
Sanchin
Sansai  
 
Seichin  
Seipai  
 
Seiryu  
Shihohai  
Shimpa  
Shisochin  
Sochin  
Sunsu  
 
 
Tai Sabaki  
Tenshin  
Tensho
Ten no kata  
Tsuki no kata  
 
 
 
Yantsu