Karoo (crater)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Karoo este un crater pe asteroidul 253 Mathilde, numit după Marele Bazin Karoo, un bazin de cărbune din Africa de Sud. Are 33,4 kilometri în diametru și a fost cel mai proeminent crater văzut în timpul zborului NEAR Shoemaker al asteroidului.

Mistere despre formarea lui Karoo[modificare | modificare sursă]

Diametrul critic al craterului este scara la care craterizarea „devine globală” și are ca rezultat un crater distinct și solitar. Toate craterele mai mici - oricât de mare ar fi D crit - sunt evenimente locale. Mathilde este astfel un caz deosebit de interesant, deoarece este cel mai mare asteroid fotografiat la o rezoluție suficientă pentru a arăta că topografia sa este în mod clar exogenă, guvernată de impacturi. Mathilde are mai multe cratere de dimensiuni similare cu Karoo; în funcție de scalarea regimului gravitațional, a suferit aproximativ 5 impacturi cu obiecte, variind de la aproximativ 0,8 până la 1,2 km diametru, fără a fi lovit o dată de un obiect suficient de mare pentru a-l perturba. Acest lucru pare ciudat, iar Cheng și Barnouin-Jha (1999) [1] consideră că supraviețuirea Mathildei este puțin probabilă și fac apel la impacturi oblice. Dar poate fi un efect al conservării în cazul în care D crit este atât de mare încât chiar și craterele care se întind pe o emisferă sunt, prin definiție, „locale”. Dacă, de exemplu, atenuarea Mathildei este ceva mai mare decât de obicei, să spunem α = 1,4, atunci pe baza Fig. 2 niciunul dintre craterele sale nu depășește diametrul critic al craterelor. Acest lucru ar explica aglomerația craterelor gigantice, deoarece niciunul dintre acestea nu ar duce la degradarea globală. Într-adevăr, dacă Karoo, cu 33 de km în diametru, reprezintă D crit și a refăcut suprafața asteroidul, apoi alte 5 sau mai multe impacturi gigantice trebuie să fi avut loc ulterior, ceea ce este foarte neobișnuit, având în vedere că sunt de fapt aproape la fel de mari. Astfel, α = 1,33 din Fig. 2a este probabil o limită inferioară a atenuării lui Mathilde. [2]

A map of Mathilde with Labels [3]

Karoo is the large crater in the middle

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Cheng, A.F.; Barnouin-Jha, O.S. (). „Giant Craters on Mathilde”. Icarus. 140 (1): 34–48. Bibcode:1999Icar..140...34C. doi:10.1006/icar.1999.6122. 
  2. ^ „Meteoritics & Planetary Science”. 
  3. ^ USGS Astro: Planetary Nomenclature: Feature Data Search Results