Karl Theodor, Duce de Bavaria

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Karl Theodor
Duce de Bavaria
Dittmar - Carl Theodor in Bayern, c1900.jpg
Karl Theodor, Duce de Bavaria
Date personale
Născut 9 august 1839(1839-08-09)
Castelul Possenhofen, Bavaria
Decedat (70 de ani)
Kreuth, Bavaria
Părinți Maximilian Joseph, Duce de Bavaria
Prințesa Ludovika de Bavaria
Căsătorit cu Prințesa Sofia de Saxonia
Infanta Maria Josepha a Portugaliei
Copii Amalie, Ducesă de Urach
Sofia, Contesă Hans Veit zu Toerring-Jettenbach
Elisabeta, regină a Belgiei
Maria Gabriela, Prințesă Moștenitoare a Bavariei
Ludwig Wilhelm, Duce de Bavaria
Ducele Franz Joseph de Bavaria
Cetățenie Germania
Ocupație oftalmolog[*]
medic
Apartenență nobiliară
Familie nobiliară Casa de Wittelsbach

Ducele Karl-Theodor de Bavaria (9 august 1839 - 30 noiembrie 1909) a fost un membru al Casei de Wittelsbach și un binecunoscut oftalmolog. A fost fratele mai mic al împărătesei Elisabeta a Austriei.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Karl-Theodor și sora lui, viitoarea împărăteasă Sisi a Austriei.

Karl-Theodor s-a născut la Castelul Possenhofen ca al treilea fiu al Ducelui Maximilian Joseph de Bavaria și a soției sale, Prințesa Ludovika de Bavaria.

La vârsta de 14 ani Karl-Theodor a intrat în armata bavareză. A devenit moștenitor al ducatului Bavariei când fratele său mai mare, Ludwig Wilhelm, s-a căsătorit morganatic în 1860. În 1866 a luptat în războiul austro-prusac. A devenit student al Universității Ludwig Maximilians din Munchen unde a studiat filosofie, drept, economie și medicină. Printre profesorii săi s-au numărat chimistul Justus von Liebig, patologul Ludwig von Buhl și fizicianul Philipp von Jolly.

În 1870 studiile lui Karl-Theodor au fost întrerupte de războiul franco-prusac, în care a servit sub rangul de colonel. După război și-a reluat studiile. În 1872 a fost numit un doctor onorific de medicină de către Universitatea Ludwig Maximilians. Apoi, a studiat oftalmologia sub conducerea profesorului Deutschland și și-a continuat studiile la Viena și la Zürich.

În 1877 Karl-Theodor a început să practice medicina la Mentone. Adesea era asistat de soția sa, Maria Josepha. În 1880 el a deschis o clinică de ochi la castelul său din Tegernsee. În 1895 a fondat la Munchen Augenklinik Herzog Carl Theodor (Clinica ducelui Carl Theodor); clinica a rămas una din cele mai respectate clinici de ochi din Bavaria și în prezent.

Karl-Theodor a primit numeroase onoruri. A murit la Kreuth în 1909 la vârsta de 70 de ani. A fost înmormântat în cripta familiei la Schloss Tegernsee.

Căsătorie și copii[modificare | modificare sursă]

Karl-Theodor împreună cu cea de-a doua soție, Infanta Maria Josepha a Portugaliei.

La 11 februarie 1865, la Dresda, Karl-Theodor s-a căsătorit cu verișoara sa primară Prințesa Sofia a Saxoniei (1845–1867), fiica regelui Ioan al Saxoniei și a mătușii materne Prințesa Amalie Auguste de Bavaria. Au avut un singur copil:

La 29 aprilie 1874, la Kleinheubach, Karl-Theodor s-a căsătorit cu Infanta Maria Josepha a Portugaliei (1857–1943), fiica regelui exilat Miguel I al Portugaliei și a Prințesei Adelaide de Löwenstein-Wertheim-Rosenberg. Împreună au avut cinci copii:

Arbore genealogic[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Karl Theodor, Duce de Bavaria