Karel Noll

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Karel Noll
Date personale
Născut[1][2][3][4] Modificați la Wikidata
Havlíčkův Brod⁠(d), Regatul Boemiei, Austro-Ungaria[5][4] Modificați la Wikidata
Decedat (47 de ani)[6][2][7][4] Modificați la Wikidata
Vinohrady⁠(d), Prague 4⁠(d), Cehoslovacia[7] Modificați la Wikidata
Înmormântatcimitirul Vinohrady[*][8] Modificați la Wikidata
Căsătorit cuElla Nollová[*][[Ella Nollová (actriță cehă)|​]] ()[9] Modificați la Wikidata
Cetățenie Cehoslovacia Modificați la Wikidata
Religiecatolicism[5] Modificați la Wikidata
Ocupațieactor de film
actor de teatru[*]
actor Modificați la Wikidata
Locul desfășurării activitățiiBrno[4] Modificați la Wikidata
Înregistrare din registrul de nașteri al parohiei Německý Brod cu privire la nașterea și botezul lui Karel Noll
Mormântul lui Karel Noll în Cimitirul Vinohrady din Praga

Karel Noll (n. , Havlíčkův Brod⁠(d), Regatul Boemiei, Austro-Ungaria – d. , Vinohrady⁠(d), Prague 4⁠(d), Cehoslovacia) a fost un actor ceh, cunoscut în calitate de interpret al soldatului Švejk din primele adaptări cinematografice ale romanului lui Jaroslav Hašek.

Biografie[modificare | modificare sursă]

S-a născut pe 4 noiembrie 1880 în orașul Německý Brod (în prezent Havlíčkův Brod).[10] A fost pasionat de teatru încă din copilărie, astfel încât, fără acordul părinților săi, s-a alăturat trupei teatrale itinerante Košner. A învățat multe lucruri despre teatru în perioada cât a călătorit cu această trupă încât a putut semna un angajament cu o companie teatrală care juca în propria ei sală. A jucat la Plzeň, unde s-a căsătorit cu Alžběta Jeníková[11] în 1909, la Brno și a fost invitat să joace la Viena. A trecut prin majoritatea teatrelor din Praga (Rokoko, Apollo, Divadlo Vlasty Buriana, Švandovo divadlo, kabaret Bum, Revoluční scéna ș.a.). S-a remarcat în viața teatrală pragheză atât ca actor, cât și ca regizor și pedagog, dovedind un mare talent în interpretarea realistă a rolurilor jucate.[10]

A început să joace în filme în 1920, afirmându-se în cinema odată cu debutul în Červená Karkulka (Gluga roșie).[10] A jucat aproximativ treizeci de roluri în filme, iar unele dintre ele au intrat în istoria cinematografiei cehe. După o pregătire teatrală amănunțită a reușit să interpreteze realist roluri de personaje comice.[10] Printre rolurile sale cele mai importante se numără Kecal din filmul Prodaná nevěsta (Mireasa vândută, 1922), regizat de Oldřich Kmínek, rolurile din filmele Lucerna (Lanterna, 1925) și Velbloud uchem jehly (1926), regizate de Karel Lamač și Vondra din filmul Batalion (Batalionul, 1927), regizat de Přemysl Pražský. Apogeul carierei cinematografice a lui Noll a fost însă atins cu rolul soldatului Švejk, pe care-l interpretase deja pe scena de teatru, conturându-l grație cunoașterii desăvârșite a omului simplu din localitățile cehe în filme precum Dobrý voják Švejk (Bravul soldat Švejk, 1926), Švejk na frontě (Švejk pe front, 1926), Švejk v ruském zajetí (Švejk prizonier la ruși, 1926) și Švejk v civilu (Švejk civil, 1927).[10] Critica de film cehă este de acord că personajul Švejk interpretat de Noll în filme alb-negru și mute nu a fost depășit până astăzi.

Karel Noll a murit la 29 februarie 1928 la Praga,[10] în timpul filmării producției Modrý démant a lui Miroslav Josef Krňanský. A fost înmormântat în Cimitirul Vinohrady din Praga. Soția lui a fost actrița Ella Nollová (1884-1959).

Citat[modificare | modificare sursă]

Roluri teatrale (selecție)[modificare | modificare sursă]

Filmografie (selecție)[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b „Karel Noll”, Internet Movie Database, accesat în  
  2. ^ a b c d Czech National Authority Database, accesat în  
  3. ^ a b The Fine Art Archive, accesat în  
  4. ^ a b c d e f REGO, accesat în  
  5. ^ a b https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Matri%C4%8Dn%C3%AD_z%C3%A1pis_o_narozen%C3%AD_Karla_Nolla.jpg  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  6. ^ a b Karel Noll, accesat în  
  7. ^ a b c Archiv hl. m. Prahy, Matrika zemřelých magistrátní úřadovny Vinohrady, sign. MGVIN Z1, s. 66 (în cehă), Sbírka matrik v Archivu hl. m. Prahy[*][[Sbírka matrik v Archivu hl. m. Prahy (vital records of parishes and civil registries in Prague, Czechia)|​]], p. 66 
  8. ^ BillionGraves 
  9. ^ http://www.portafontium.eu/iipimage/30067280/plzen-096_5100-o?x=36&y=352&w=234&h=94  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  10. ^ a b c d e f Napoleon Toma Iancu, Dicționarul actorilor de film, Ed. Științifică și Enciclopedică, București, 1977, p. 275.
  11. ^ Matriční záznam o sňatku Karla Nolla s Alžbětou Jeníkovou farnost Plzeň
  12. ^ Jiří Tvrzník: Jaroslav Marvan vypravuje, vyd. Novinář, 1975, p. 82.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Colectiv de autori: Dějiny českého divadla/IV., Academia, Praha, 1983, pp. 47, 51–3, 158, 597, 603, 642
  • Zdeněk Hedbávný: Divadlo Větrník, Panorama, Praha, 1988, p. 159
  • Ladislav Tunys: Hodně si pamatuju… Perličky v duši Raoula Schránila, Ametyst, Praha, 1998, p. 56, ISBN: 80-85837-35-8
  • Jiří Tvrzník: Jaroslav Marvan vypravuje, vyd. Novinář, 1975, pp. 81–4

Legături externe[modificare | modificare sursă]