Ramayana

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Hanuman în fața lui Rama.

Ramayana (în hindi: रामायणम्, pronunție: rɑːˈmɑːjənə) este o epopee antică, scrisă în sanscrită de către poetul Valmiki. Reprezintă totodată o carte importantă a hinduismului. Ramayana conține 24.000 de versuri, lucru care o face să fie cel mai lung poem din Antichitate, și povestește despre călătoriile divinului prinț Rama, a cărui soție, Sita, este răpită de către demonul Ravana. Se pare că versiunea cunoscută astăzi a fost scrisă în perioada 500 - 100 î.Hr., în hindi arhaică.

Povestire[modificare | modificare sursă]

Este cea de-a doua mare epopee a Indiei antice după Mahābhārata și datează din secolul IV (patru) î.Hr. Redactarea acesteia îi este atribuită legendarului poet Valmiki.

Ramayana este povestea prințului Rama, care, urmărit de gelozia uneia dintre soțiile tatălui său, regele Dashar-ta, este silit să se retragă în codri, întovărășit de către soția sa, Sita și de fratele său, Laksmana.

În pădure, la marginea unei ape curgătoare, ei își construiesc o colibă și, încetul cu încetul, încep să se obișnuiască cu noul mod de viață.

Într-o zi, în timpul unei plimbări prin pădure, o principesă vaduvă îl vede pe Rama și se îndrăgostește de el. Rama însă îi rezistă. Ofensată, principesa pune la cale răpirea Sitei, ajutată fiind de fratele său, Ravana.

Rama se aliaza cu regele maimutelor, Gurgi-va, si reuseste sa-si elibereze sotia.

Banuind ca nu i-a fost credincioasa, Rama isi repudiaza sotia. A-ceasta, jignita de acuzatia sotului, urca pe rug, dar flacarile nu o ating. Desi isi da seama ca a gresit si isi retrage acuzatia, Rama este obligat sa-si expulzeze sotia din pricina aluziilor injurioase pe care curtenii i le aduc acesteia.

Dupa ani de zile, Sita, impreuna cu cei doi fii ai sai, va participa la o jertfa, organizata de Rama. Ea va fi recunoscuta de sotul sau. Sita isi va jura din nou nevinovatia, pierind apoi, pentru totdeauna, in aceasta epopee pasajele de naratiune se imbina armonios cu descrierile de natura sau cu efuziunile lirice.

Prin Rama epopeea impune figura unui erou plin de curaj si animat de un puternic spirit de dreptate.

Vezi și[modificare | modificare sursă]