Kabyle

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Kabyle
—  sit arheologic, oraș antic[*] și polis[1]  —

Map
Kabyle (Bulgaria)
Poziția geografică în Bulgaria
Coordonate: 42°33′02″N 26°29′03″E ({{PAGENAME}}) / 42.55055556°N 26.48416667°E

Țară Bulgaria
Regiune[*]Iambol
Comună Comuna Iambol, Iambol
Reședința municipalității[*] Iambol

Prezență online

Kabyle (în bulgară Кабиле) este un oraș Tracic antic, în aproprierea orașului modern Kabile. Se situează la mai puțin de 10 km de Iambol, în Bulgaria de sud-est. Kabyle a fost unul dintre cele mai importante centre ale Traciei de sud-est, și a fost fondat în jurul anului 2000 î.Hr. A fost proclamat ca făcând parte din 100 Puncte turistice din Bulgaria. Teritoriul orașului și zona înconjurătoare a fost proclamată ca teritoriu de importanță națională în anul 1965, și a fost convertit într-o rezervație arheologică. Suprafața rezervației este de aprox. 65 km2.

Multe dintre edificiile descoperite sunt expuse într-un muzeu din incinta rezervației, unde este inclusă și o expoziție care urmărește istoricul excavării sitului.

Istorie[modificare | modificare sursă]

În anul 341 î.Hr., Kabyle a fost cucerit de armata lui Filip al II-lea al Macedoniei, iar mai apoi a fost inclus în Imperiul lui Alexandru Macedon. În secolul al III-lea î.Hr. a fost guvernat din nou de către traci.

În anul 71 î.Hr. a devenit parte a Imperiului Roman după ce orașul a fost cucerit de către Marcus Lucullus, și dupa 45 î.Hr. a fost inclus în provincia romană Tracia. Orașul a fost un centru economic și militar major între secolul al III-lea î.Hr. și secolul al II-lea î.Hr.. Kabyle a devenit unul dintre cele mai importante orașe ale Traciei în urma reformelor împăratului Diocletian în secolul al IV-lea d.Hr..

În ultima parte a secolului al IV-lea, Kabyle a fost ocupat de către goți. În cele din urmă a fost distrus de către avari, după care nu a mai fost reconstruit niciodată. În timpul epocii medievale, a existat o așezare localizată în zona orașului antic.