K. G. Saur Verlag

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
K. G. Saur Verlag
Fondată în  Modificați la Wikidata
SediuMünchen
Prezență online
site web oficial

K. G. Saur Verlag este o editură germană fondată de Klaus Gerhard Saur la München. Ea face parte, începând din 2006, din grupul editorial De Gruyter.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Editura a fost înființată în 1948 de Karl-Otto Saur și Margarethe Gringmuth ca Ingenieurbüro für Betriebs- und Büroorganisation, având sediul peste drum de Muzeul German. În 1954 compania a fost redenumită Dokumentation der Technik și s-a mutat pe Rosenheimer Strasse din München. Karl-Otto Saur și Margarethe Gringmuth ca birou de inginerie și organizație de birouri.

În 1963 Klaus Gerhard Saur s-a alăturat editurii, iar compania s-a mutat în localitatea învecinată Pullach im Isartal. După moartea fondatorului Karl-Otto Saur (1966) compania a fost redenumită Verlag Dokumentation Saur, o.H. G. și a fost condusă de atunci de cei doi fii ai săi, Karl-Otto Saur junior și Klaus Gerhard Saur.

În 1972, Daniel Melcher din Charlottesville a intrat în companie ca partener secundar. Trei ani mai târziu, compania s-a mutat în districtul Solln din Munchen. După înființarea companiilor K. G. Saur Inc. la New York și Minerva Publikation Saur GmbH în 1977, editura a fost redenumită un an mai târziu K. G. Saur Verlag, fondând la Paris K. G. Saur Editeur S.A.R.L., preluând la Londra Clive-Bingley-Verlag și fondând, de asemenea, K. G. Saur Publishing Ltd.

Din cauza dificultăților economice din unele locații, sucursala din Londra a fost vândută în 1978 către Library Association, sucursala din New York a fost, de asemenea, vândută către Hans Zell Publishers din Oxford. În 1983 a fost restabilită o sucursală în New York. În 1987 editura a fost vândută către Reed International din Londra, preluând doi ani mai târziu editura Francke AG din Berna și după încă un an Verlag Art Address din Frankfurt.

În 1991, compania s-a mutat într-un nou sediu din districtul Sendling-Westpark. În același an a fost achiziționată editura Meckler Publishing din New Haven și colecția Allgemeinen Künstlerlexikons de la E. A. Seemann Verlag din Leipzig. În anul 2000 editura a fost preluată de Gale Group, o unitate componentă a Thomson Corporation. În anul 2005 K.G. Saur a cumpărat prestigioasa editură academică Max Niemeyer Verlag.

În 2006 editurile Saur/Niemeyer au fost achiziționate, în cele din urmă, de grupul editorial De Gruyter. Începând de atunci, produsele editurii apar sub marca De Gruyter.[1]

Publicații[modificare | modificare sursă]

Printre lucrările prestigioase publicate se numără, printre altele, Allgemeine Deutsche Biographie (ADB), Deutsche Biographische Enzyklopädie (DBE), Bibliotheca Teubneriana și World Biographical Information System cu informații biografice despre aproape 5 milioane de persoane, din mileniul IV î.Hr. până în prezent. În 1981 a fost completat Gesamtverzeichnis des deutschsprachigen Schrifttums, o bibliografie națională retrospectivă pentru țările vorbitoare de limbă germană. Marca De Gruyter Saur continuă să publice lucrări cu conținut științific.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Chronologie des K. G. Saur Verlags (PDF, 26 KB), abgerufen am 16. November 2010

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Reinhard Oberschelp: Eine Denkschrift und ein Anruf, in: Erste Begegnungen - gemeinsame Projekte: Klaus G. Saur zum 60. Geburtstag; hrsg. von den Mitarbeiterinnen und Mitarbeitern des K. G. Saur Verlags. - München [u.a.]: Saur, 2001; S. 130–132; ISBN 3-598-27741-5