Jung-geum

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare

Jang Geum (장금, 長今, secolul 16) este singura femeie medic din istoria coreenilor. Ea este menționată de 7 ori în Analele Dinastiei Joseon , cu detalii foarte vagi . Se știe totuși că Regele Jungjong a fost mulțumit cunoștințele medicale ale Jang Geum și că avea încredere în ea datorită faptului că îngrijise bine membrii familiei regale. Din acel moment, Jang Geum a devenit ofițer de gradul alinaintea primului nume.


Oamenii de știință încă susțin în această zi dacă Jang Geum a fost o persoană reală sau doar un nume generic pentru anumite persoane, ale căror origini se pierd în istorie. În cazul în care Jang Geum a fost o persoană reală, este de remarcat faptul că,încă de la numirea sa, niciun lider coreean nu a avut un doctor femeie , nici măcar în zilele noastre.

Mentionari Analele Dinastiei Joseon[modificare | modificare sursă]

Mentiuni ale Jang Geum, sau ca "femaie doctor", au facut cu urmatoarele ocazii:

  • In 1515 Regina Jang-gyeong, a doua sotie a Regelui King Jung-jong, a murit din cauza unor sechele cauzate la nastere. Ministrii cabinetului au sustinut ca doctorii regali si femeile medic regale,inclusiv Jang-geum, au contribuit la moartea ei si trebuie sa fie pedepsiti cu severitate. Totusi regle le-a spus:"Jang-geum merita increderea noastra pt ca a asistat cateva nasteri sigure ale doamnelor din palat dar n-am rasplatit-o niciodata pt meritele ei pana acum pt ca am avut alte preocupari, Acum imi spuneti s-o pedepsesc pt ca a murit regina dar eu n-am s-o fac dar nici n-o s-o rasplatesc pt merite. Ajunge""
  • In 1524 Cronicile au scris ca "Dae (Marea) Jang-geum" era mai buna decat orice alta femeie medic din palat incat i s-a permis sa se ocupe de rege. Este prima data cand a fost numita "Dae (Marea)Jang-geum". Poate fi interpretat ca fiind cea care a capatat onoarea de a fi singurul medic care il ingrijeste pe rege, si ca era in fruntea grupului medical de la palat, cel mai important post national in acel loc.
  • In 1533 regele a spus "Mi-am revenit dupa cateva luni de boala. Doctorii si farmacistii regali merita laudati.... Jang-geum si Kye-geum, cele doua femei medic vor fi rasplatite cu 15saci de orez, 15 saci de fasole si 10 rochii fiecare.
  • In 29 ianuarie 1544 regele a spus: "Nu mi-am facut multa vreme datoria pt ca am fost racit. Am tinut un seminar acum cateva zile dar conditia mea s-a inrautatit din cauza vremii reci. Deja le-am spus lui Bak Se-geo si Hong Chim, doctorii regali, si sefei femeilor medic Jang-geum sa discute despre tratament. Aduceti asta la cunostinta Ministrului cu medicina".
  • In fine, pe 9 feruarie regele s-a insanatosit si a spus ca meritul e al lui Jang-geum.
  • Pe 25 octombrie 1544 regele Jung-jong se apropia de moarte. Unul dintre ministri a intrebat-o pe Jang-geum care e starea regelui si ea a raspuns; "A atipit ieri aproape de miezul noptii si a mai atipit putin in zori. A urinat dar e constipat de mai bine de 3 zile."
  • In ziua urmatoare sanatatea regelui s-a inrautatit. Le-a spus membrilor cabinetului: "Sunt inca constipat. Se discuta despre tratament. Femeia doctor stie totul despre conditia mea". Apoi Jang-geum le-a explicat ministrilor tratamentul pentru simptomele regelui. Aici, pt prima data, regele o numeste "femeie doctor" nu femeie medic (f interesanta diferenta. El isi arata astfel increderea in abilitatile ei spunand ca JG cunoaste mai bine conditia lui decat orice alt doctor sau femeie medic)
  • In 29 octombrie regele si-a recapatat sanatatea pt o scurta vreme si a spus: "Ma simt mai bine decat oricand. Va permit tuturor sa va intoarceti acasa si sa va odihniti" Totusi, a murit pe 15 noiembrie,la 39 de ani dupa ce s-a urcat pe tron.

Nu mai exista nici o referire la Jang-geum dupa aceasta data.

Mențiuni în alte jurnale medicale[modificare | modificare sursă]

Jang Geum a fost, de asemenea, menționată în Jurnalul ofițerilor medicali ai Dinastiei Yi. Următorul text a fost un text cu privire la originile și realizările Jang Geum lui, așa cum este înregistrat în jurnalul medical: Doamna Jang Geum, ale cărei origini nu pot fi urmărite, a primit dreptul de a fi numit " Dae Jang Geum " sub un edict emis de al 11-lea rege al Coreei, Jungjong, în anul 18 al domniei lui [1524-1525]. La acea vreme nicio asistentă medicală nu tratase un rege, dar datorită încrederii în Jang Geum și în tehnica sa de tratare a bolilor cu alimentație. Jung-geum cu onoarea de a utiliza titlul Dae în numele său, este o doamnă de poveste al cărei nume a fost scris în cărțile de istorie.

Ecranizari[modificare | modificare sursă]

Jung Geum a post ecranizata in anul 2003 in drama istorica Giuvaierul palatului ( Dae Jang Geum sau Jewel in the palace) , unde a fost jucata de actrita Lee Young Ae.Spectacolul a fost bine primit de critici și a fost un succes rating incredibil în multe țări din Asia. Cu toate acestea, reprezentarea de Jang Geum în această serie este considerată a fi fictiva, deoarece Jang Geum a fost portretizat ca un bucatar de palat transformat in doctor.Acest lucru a fost posibil în principal din cauza detaliilor vagi cu privire la viata Jang-Geum . De asemenea a fost portretiza si in serialul The Fugitive of Joseon unde a fost jucata de actrita Kim Mi-kyung