Juan Bautista de Toledo

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare

Juan Bautista de Toledo (inițial Juan Bautista de Alfonso, * data și locul nașterii sunt necunoscute, în Țara Bascilor, în apropiere de Ribadesella; † 16 mai 1567 în Madrid) a fost unul dintre cei mai renumiți arhitecți spanioli ai epocii lui.

Michel-Ange Houasse: El Escorial, 1723

Studiu[modificare | modificare sursă]

Studiază filosofia, greaca, latina, matematica și sculptura în Roma unde este ucenicul maeștrilor Andrea Palladio, Baldassare Peruzzi și Jacopo Sansovino. Între 1546 - 1548 participă la construcția Domului Sf. Petru unter sub îndrumarea directă a lui Michelangelo.

Viața[modificare | modificare sursă]

San Lorenzo de El Escorial

Batista este invitat în octombrie 1548 de către viceregele din Napoli Pedro de Toledo să lucreze acolo. S-a căsătorit cu Ursula Javarria și a avut doi copii.În toamna anului 1559 este invitat de regele spaniol Filip al II-lea să devină arhitectul curții regale. Sarcina principală era introducerea arhitecturii renascentiste italiene în Spania, care în acea vreme era dominată de arhitectura gotică și maură. În drum spre Spania pierde întreaga familie într-un naufragiu. Între 1561 -1562 face planurile pentru complexul Real Monasterio de El Escorial, iar în 1562 sunt gata schițele pentru mănăstirea Real Monasterio de El Escorial. La 23 aprilie 1563 se pune piatra de temelie a acestei mănăstiri.

Juan Bautista moare la 16 mai 1567 după o boală grea, înainte de terminarea mănăstirii Escorial. Ucenicul lui Juan de Herrera preia șantierul și termină construcția.

Werke[modificare | modificare sursă]

Palatul din Aranjuez

Literatură[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]