Sari la conținut

Joyeuse

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Joyeuse expusă în muzeul Luvru.

Joyeuse este numele tradițional dat sabiei personale a lui Carol cel Mare. Numele se traduce ca veselă. Unele legende susțin ca acesta a fost creată să ascundă Lancea lui Longinus în mânere sale, altele menționează că ar fi din aceleași materiale ca sabia Durendal a lui Roland și Curtana lui Ogier.[1][2]

Sabia «Joyeuse» din Chanson de Roland / Cântarea lui Roland

[modificare | modificare sursă]

Potrivit legendei, sabia purta în măciulia mânerului numeroase relicve, între altele pe aceea a Lăncii lui Longinus, cea cu care centurionul Longinus împunsese coasta lui Hristos răstignit, ceea ce îi explică numele.

La Chanson de Roland / Cântarea lui Roland indică astfel (în tirada CLXXXIII):

„ Un lucru de v-am spune, de-o lance, e de-ajuns?

De cea cu care Domnul Hristos a fost împuns:
Vârfu-i îl are Carol, așa vru Cel de Sus;
În măciulia de-aur a săbiei l-a pus.
Pentru această cinste și lucru minunat,
Numele de «Joiuse - Bucuroasa» i-au dat.
Baronii franci nu trebuie uitării să o dea:
De-acolo e Munjoie ori «Bucuria mea!»

De aceea în zadar e orice împotrivire.[3]

În realitate, etimologia strigătului « Montjoie » este discutată, nu este sigur că este cu referire la numele sabiei lui Carol cel Mare.[4]

Localitatea Joyeuse, Ardèche și-ar datora numele sabiei lui Carol cel Mare. Pierdută pe un câmp de luptă, sabia ar fi fost regăsită de unul din locotenenții împăratului care, pentru ai mulțumi de fidelitate, i-a oferit un fief rebotezat Joyeuse și dreptul de a-i purta numele.

Încoronarea regilor francezi

[modificare | modificare sursă]
Ludovic al XIV-lea cu Joyeuse (Hyacinthe Rigaud, 1701)

O sabie identificat cu Joyeuse a efectuat procesiunea de încoronarea a regi francezi, pentru prima dată în 1270 (Filip al III-lea) și pentru ultima oară în 1824 (Charles al X-lea). Sabia a fost păstrat în Bazilica Saint Denis din 1505, și a fost mutat la Luvru în 1793.

Acest Joyeuse păstrată și astăzi este un amestec de diferite părți adăugate de-a lungul secolelor pentru a fi utilizată ca sabie de încoronare. Dar la baza, aceasta constă dintr-o lamă medievală de Oakeshott tip XII, din aproximativ secolul al X-lea. Martin Conway a susținut că lama ar putea data din secolul al IX-lea, deschizând posibilitatea ca acesta a fost într-adevăr sabia lui Carol, în timp ce Guy Laking a datat-o la începutul secolului al XIII-lea.

Site-ul oficial al Luvru datează mânerul în secolele X-XI, iar crucea din a doua jumătate a secolului XII.

Sabia în Viena

[modificare | modificare sursă]

Înainte de legenda Miholjanec, sabia lui Attila de la Viena a fost cunoscută sub numele de sabia lui Carol.[5]

  1. ^ Bullfinch's Mythology, Legends of Charlemagne, Chapter 24
  2. ^ Santosuosso, Antonio (). Barbarians, Marauders, and Infidels: The Ways of Medieval Warfare. New York, NY: MJF Books. p. 134. ISBN 978-1-56731-891-3. 
  3. ^ La Chanson de Roland / Cîntarea lui Roland, p. 215.
  4. ^ „« Munjoie ! », Montjoie et Monjoie”, Nouvelle revue d'onomastique (21-22), pp. 159–180,  .
  5. ^ European weapons and armour : from the Renaissance to the industrial revolution, page 151, R Ewart Oakeshott, North Hollywood, Calif. : Beinfeld Pub., 1980. ISBN 978-0-917714-27-6
  • La Chanson de Roland / Cîntarea lui Roland, Prefață și traducere de Eugen Tănase, Ediție ilustrată de Marcel Chirnoagă, Editura Univers, București 1974.