Josip Vandot

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Josip Vandot
Date personale
Născut Modificați la Wikidata
Kranjska Gora, Kranjska Gora, Slovenia Modificați la Wikidata
Decedat (60 de ani) Modificați la Wikidata
Trnjanski Kuti⁠(d), Cantonul Brod-Posavina, Croația Modificați la Wikidata
Înmormântat Centralno pokopališče Žale, Ljubljana[*][[Centralno pokopališče Žale, Ljubljana (cemetery in Ljubljana, Slovenia)|​]] Modificați la Wikidata
Cetățenie Regatul Iugoslaviei
 Austro-Ungaria Modificați la Wikidata
Ocupațiepoet
scriitor
redactor[*]
scriitor de literatură pentru copii[*] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba slovenă Modificați la Wikidata
Activitate
Alte numeSilvin
Cvetko Slavin  Modificați la Wikidata
Prezență online

Josip Vandot (n. , Kranjska Gora, Kranjska Gora, Slovenia – d. , Trnjanski Kuti⁠(d), Cantonul Brod-Posavina, Croația) a fost un scriitor și poet sloven care a scris mai ales pentru tinerii cititori.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Strada Josip Vandot, Kranjska Gora

Vandot s-a născut la Kranjska Gora în Carniola Superioară, pe atunci parte a Austro-Ungariei, acum în Slovenia. În perioada Regatului interbelic al Iugoslaviei, a fost angajat la calea ferată din Maribor. În 1941, după ce zona a fost anexată de Germania, Vandot a fost deportat în Croația. El a fost ucis în bombardamentul aliat de la Slavonski Brod în 1944.[1] O stradă din Kranjska Gora este numită în memoria sa.

Lucrări[modificare | modificare sursă]

Vandot este cel mai cunoscut pentru crearea personajului Kekec, un băiat păstor curajos și inteligent din zonele înalte ale regiunii sale de origine, munții Karawanke și Alpii Iulieni. El a scris trei cărți cu Kekec ca personaj principal: Kekec na hudi poti (cu sensul de Kekec pe calea cea grea, 1918); Kekec na volčji sledi (cu sensul de Kekec pe urmele lupului, 1922) și Kekec nad samotnim breznom (cu sensul de Kekec deasupra abisului singuratic, 1924)

Cărțile cu Kekec au fost adaptate într-o serie omonimă de trei filme, cu toate că doar primul film a fost o adaptare directă a primei cărți: Kekec (1951)[2], Srečno, Kekec (1963)[3] (cu sensul de Mult noroc, Kekec) - primul film color sloven și Kekčeve ukane (1968). Toate aceste filme au fost regizate de Jože Gale.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Helga Glušič, Sto Slovenskih Pripovednikov (Ljubljana: Prešernova družba, 1996) ISBN: 961-6186-21-3
  2. ^ Kekec la Internet Movie Database
  3. ^ Srečno, Kekec la Internet Movie Database

Legături externe[modificare | modificare sursă]