José Mujica

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
José Mujica
Pepemujica2.jpg
Date personale
Nume la naștere José Alberto Mujica Cordano Modificați la Wikidata
Născut (82 de ani)
Montevideo, Uruguay
Căsătorit cu Lucía Topolansky
Cetățenie Flag of Uruguay.svg Uruguay Modificați la Wikidata
Ocupație om politic
agricultor[*]
ministru Modificați la Wikidata
Președintele Uruguayului
În funcție
1 martie 2010[1] – 1 martie 2015
Precedat de Tabaré Vázquez
Succedat de Tabaré Vázquez

Premii Ordinul Național de Merit[*] ()
Grand Cross of the Order of the Sun of Peru‎[*] ()
Q3885450[*]
National Order of San Lorenzo[*]
Ordinul Vulturul Aztec cu colan[*] ()
Order of Manuel Amador Guerrero[*]
Partid politic Frente Amplio
Semnătură
Firmamujica.JPG
Prezență online

José Alberto Mujica Cordano (pronunție în spaniolă, conform IPA, xoˈse alˈβeɾto muˈxika koɾˈðano; n. 20 mai 1935), cunoscut și sub numele de El Pepe, este un politician din Uruguay și fost luptător de gherilă, membru al partidului Frente Amplio și fost președinte al Uruguay între 1 martie 2010 și 1 martie 2015.

Activitate politică[modificare | modificare sursă]

José Mujica a fost ales deputat în 1994 și senator în 1999. A fost Ministru al agriculturii, resurselor animaliere și pescuitului al Uruguayului⁠(en) între anii 2005 și 2008, apoi din nou senator. José Mujica a fost ales președinte în urma alegerilor prezidențiale din 2009⁠(en) și a preluat oficiul prezidențial la 1 martie 2010.

Mujica a introdus măsuri importante și controversate printre care: legea avortului, legea privind căsătoriile între persoane de același gen și în fine, legea privind cultivarea și vânzarea marijuanei (pentru a stopa traficul de droguri și a obține pentru stat venituri altfel aparținând organizațiilor ilegale).[2]

Viața personală[modificare | modificare sursă]

S-a născut la 20 mai 1935 ca fiu al lui Demetrio Mujica, de origine bască și al lui Lucy Cordano, fiica unor imigranți de origine italiană. Tatăl său era un mic fermier a cărui fermă a dat faliment în 1940, când Jose Mujica avea 5 ani.

În 2005 s-a căsătorit cu Lucía Topolansky (și ea fostă membră a gherilei Tupamaros, în prezent senator) după ce au conviețuit mult timp împreună fără a fi căsătoriți. Cei doi nu au copii și locuiesc într-o mica fermă din periferiile capitalei Montevideo, unde cultivă crizanteme pe care le vând. Jose Mujica a refuzat să locuiască în palatul prezidențial opulent și a preferat să-și păstreze stilul umil de viață. Nu a renunțat nici la mijlocul său de transport, un Volkswagen Beetle din 1987 pe care îl deține și în prezent. În 2010, conform declarației sale de avere, mașina valora 1800 dolari americani. În noiembrie 2014 cotidianul Búsqueda spunea că i s-ar fi oferit un milion de dolari pentru Volkswagenul său Beetle. Mujica a declarat că dacă cineva i-ar oferi un milion de dolari pe mașina sa ar vinde-o și banii i-ar dona unei organizații de caritate. Ferma la care locuiește împreună cu soția sa este proprietatea celei din urmă. Stilul său umil de viață a atras mult atenția din partea mass-mediei și a publicului larg, fiind unic. Este vegetarian, ateu[3] și a fost considerat "cel mai sărac președinte din lume",[4][5] donându-și aproximativ 90 la sută din salariul său lunar organizațiilor de caritate și micilor întreprinzători.

Referințe[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]


Funcții politice
Predecesor:
Martín Aguirrezabala
Ministru al agriculturii, resurselor animaliere şi pescuitului
2005–2008
Succesor:
Ernesto Agazzi
Predecesor:
Tabaré Vázquez
Președinte al Uruguayului
2010–2015
Succesor:
Tabaré Vázquez