José Mujica

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare

Viata timpurie[modificare | modificare sursă]

S-a nascut in mai 1935 ca fiu al lui Demetrio Mujica de origine basca si al lui Lucy Cordano, fiica unor imigranti de origine italiana. Tatal sau era un mic fermier a carui ferma a dat faliment in 1940 cand Jose Mujica avea 5 ani.

José Mujica
Pepemujica2.jpg
Date personale
Născut 20 mai 1935 (80 de ani)
Montevideo, Uruguay
Căsătorit cu Lucía Topolansky
Cetățenie Uruguay
Ocupație om politic
agricultor[*]
Președintele Uruguayului
În funcție
1 martie 2010[1] – 1 martie 2015
Precedat de [[[https://en.wikipedia.org/wiki/Tabar%C3%A9_V%C3%A1zquez Tabaré Vázquez]]]
Succedat de [[[https://en.wikipedia.org/wiki/Tabar%C3%A9_V%C3%A1zquez Tabaré Vázquez]]]

Premii Ordinul Național de Merit[*] (16 august 2010)
Ordinul Soarelui[*] (25 ianuarie 2011)
Partid politic Frente Amplio
Semnătură Firmamujica.JPG

José Alberto Mujica Cordano (pronunție în spaniolă, conform IPA, xoˈse alˈβeɾto muˈxika koɾˈðano; n. 20 mai 1935), cunoscut și sub numele de El Pepe, este un politician din Uruguay și fost luptător de gherilă, membru al partidului Frente Amplio și fost președinte al Uruguay între martie 2010 și martie 2015. José Mujica a fost ales deputat în 1994 și senator în 1999. A fost Ministru al agriculturii, resurselor animaliere și pescuitului al Uruguayului⁠(en) între anii 2005 și 2008, apoi din nou senator. José Mujica a fost ales președinte în urma alegerilor prezidențiale din 2009⁠(en) și a preluat oficiul prezidențial la 1 martie 2010. Este vegetarian, ateu[2] și a fost considerat "cel mai sărac președinte din lume",[3][4] donându-și aproximativ 90 la sută din salariul său lunar organizațiilor de caritate și micilor întreprinzători.

Viata personala[modificare | modificare sursă]

In 2005 s-a casatorit cu Lucía Topolansky si ea fosta membra a gherilei Tupamaros, in prezent senator dupa ce au convietuit mult timp impreuna fara a fi casatoriti. Cei doi nu au copii si locuiesc intr-o mica ferma din periferiile capitalei Montevideo, unde cultiva crizanteme pe care le vand. Jose Mujica a refuzat sa locuiasca in palatul prezidential opulent si a preferat sa-si pastreze situl umil de viata. Nu a renuntat nici la mijlocul sau de transport, un Volkswagen Beetle din 1987 pe care il detine si in prezent. In 2010, conform declaratiei sale de avere, masina valora 1800 dolari americani. In noiembrie 2014 cotidianul https://en.wikipedia.org/wiki/B%C3%BAsqueda spunea ca i s-ar fi oferit un milion de dolari pentru Volkswagenul sau Beetle. Mujica a declarat ca daca cineva i-ar oferi un milion de dolari pe masina sa ar vinde-o si banii i-ar dona unei organizatii de caritate. Ferma la care locuieste impreuna cu sotia sa este proprietatea celei din urma. La ferma mai locuieste si catelul lor cu trei picioare, Manuela. Stilul sau umil de viata a atras multa atentia din partea mass-media si a publicului larg, fiind unic.

Referințe[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]


Funcții politice
Predecesor:
Martín Aguirrezabala
Ministru al agriculturii, resurselor animaliere şi pescuitului
2005–2008
Succesor:
Ernesto Agazzi
Predecesor:
Tabaré Vázquez
Președinte al Uruguayului
2010–2015
În funcție