José Belloni

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
José Belloni
Date personale
Nume la naștereJosé Leoncio Belloni Garaycochea Modificați la Wikidata
Născut12 septembrie 1882
Montevideo, Uruguay
Decedat28 noiembrie 1965, (83 de ani)
Montevideo, Uruguay Modificați la Wikidata
CopiiStelio Belloni[*] Modificați la Wikidata
NaționalitateUruguay Uruguay
CetățenieUruguay Uruguay
Ocupațiemedallist[*]
sculptor[*]
pictor Modificați la Wikidata
Activitate
Domeniu artisticsculptură
StudiiAcademia de Arte Frumoase din München
Mișcare artisticărealism
Opere importanteLa carreta, La diligencia

José Belloni (n. 12 septembrie 1882, Montevideo — d. 28 noiembrie 1965) a fost un sculptor uruguayan al școlii realiste.

Biografie[modificare | modificare sursă]

José Belloni s-a născut la Montevideo, în 1882. Familia sa s-a întors în Europa, în 1890 familia Bellonis stabilindu-se la Lugano, Elveția. De timpuriu a devenit interesat în sculptură, mentorul său fiind Luis Vasseli, și a câștigat o bursă care l-a dus pentru scurt în Uruguay în 1899. Mai târziu s-a înscris la Academia de Arte Frumoase din München și a participat la numeroase expoziții în toată Europa.[1]

Revenind în Uruguay, Belloni a devenit instructor în cadrul Comitetului pentru Încurajarea Artelor Plastice, și în 1914 a fost ales pentru a-i succeda pictorului Carlos María Herrera ca director al instituției. Belloni a creat o sculptură ca omagiu adus predecesorului său recent decedat, iar dezvelirea sa, petrecută mai târziu în acel an, în parcul Paseo del Prado din Montevideo a creat o cerere pentru lucrările sale ca monumente.

Prima dintre aceste lucrări ale lui Belloni a fost La Carreta (Căruța), o odă pentru căruțașii carelor cu boi omniprezenți în secolul al XIX-lea. Monumentul a fost turnat în Florența, Italia de către Turnătoria artistică Ferdinando Marinelli și dezvelit într-un parc din oraș (astăzi Parcul José Batlle y Ordoñez) în 1919. A urmat La Música (1923), un monument realizat pentru William Tell (1931), (de asemenea, turnat la turnătoria Ferdinando Marinelli din Florența). Belloni a contribuit cu numeroase bronzuri și basoreliefuri pentru Adunarea Generală a Uruguayului.

Belloni a predat și pictura la Școala de Arhitectură a Universității din Montevideo. A continuat să sculpteze, iar printre lucrările sale bine cunoscute din această perioadă a fost Nuevos rumbos (Noile căi), o lucrare naturalistă cu vedere spre Parcul Rodó, precum și un monument scriitorului și parlamentarului care dă numele parcului José Enrique Rodó. Belloni a terminat El entrevero (Lupta) aproape de sfârșitul său, în 1965, la vârsta de 83. Capodopera a fost plasată în Plaza Fabini, pe Bulevardul 18 iulie din Montevideo în 1967.[1]

Căruța (1919)
Diligența (1952)
Lupta (1965)

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de José Belloni

Referințe[modificare | modificare sursă]