José Andrade

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Legend Jose Leandro Andrade
Informații generale
Nume complet José Leandro Andrade
Data nașterii

[[22

noiembrie]] 1901
Locul nașterii Salto, Uruguay
Data decesului (55 de ani)
Locul decesului Montevideo, Uruguay
Înălțime 1.72m (5ft 8in)
Greutate 73 kg
Post Mijlocaș dreapta
Cluburi de juniori
Ani Club
Misiones
Cluburi de seniori*
Ani Club Ap (G)
Bella Vista 71 (7)
Reformes
Nacional 105 (29)
Peñarol 88 (3)
Atlanta 2 (0)
Lanús-Talleres 0 (0)
Wanderers 17 (0)
Argentinos Juniors 21 (0)
Echipa națională
Ani Țară Ap (G)
1923–1930 Uruguay 34 (1)
* Apariții și goluri pentru echipa de club doar în cadrul campionatului intern

José Leandro Andrade (n. , Salto, Uruguay – d. , Montevideo, Departamentul Montevideo, Uruguay) a fost un fotbalist uruguayan. Era poreclit „Perla Neagră”.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Andrade s-a născut în Salto în 1901, mama sa fiind din Argentina. José Ignacio Andrade, care se crede că ar fi fost tatăl lui, a fost trecut pe certificatul de naștere ca martor. Bătrânul Andrade, care avea 98 de ani când s-a născut José Leandro Andrade, a fost un expert în magia africană și se crede că ar fi fost un sclav african, care a scăpat din Brazilia.[3]

Cariera[modificare | modificare sursă]

Jose Leandro Andrade într-o cafenea din Amsterdam, împreună cu colegii din echipă.

Primul club la care a evoluat Andrade a fost Miramar Misiones FC, echipă din Montevideo. La această echipă a evoluat între 1921 și 1923. A trecut apoi la Bella Vista Montevideo, club din capitala Uruguayului. A debutat la acest club în luna iulie a anului 1923, evoluând la Bella Vista până în 1925. În acest an, Andrade s-a mutat la un alt club din Montevideo, Nacional, club pentru care avea să evolueze în cea mai mare parte a carierei sale, până în decembrie 1930.

În sistemul 2-3-5 jucat la acea vreme (2 fundași, 3 mijlocași și 5 atacanți), Andrade evolua ca mijlocaș dreapta, având un rol esențial în coordonarea echipei sale. Între luna ianuarie a anului 1931 și ultima lună a anului următor, adică pentru o perioadă de aproximativ doi ani, Andrade a evoluat la un alt club cunoscut din Uruguay, Penarol Montevideo.

În ultimul an al carierei sale fotbalistice, 1933, Jose Andrade a evoluat la o altă echipă din Montevideo, Wanderers, retrăgându-se din activitatea competițională în decembrie 1933. Analizând cariera la echipe de club a lui Andrade, putem observa cu ușurință că el nu a evoluat în alt oraș decât Montevideo, deși la un moment dat avusese oferte de a evolua chiar și la echipe din Europa.

Totuși, se pare că între 1934 și 1935 Andrade ar fi continuat să joace în Argentina, la formația Club Atletico Atlanta.

Echipa națională[modificare | modificare sursă]

Andrade a debutat la echipa națională în anul 1922, iar în 1923 câștiga Copa America într-o ediție care a avut loc chiar în Uruguay. Însă primul său turneu important a fost turneul de fotbal de la Jocurile Olimpice din 1924, competiție care a avut loc la Paris, deaorece turneul din 1923 a fost ținut între doar 4 echipe. În primul meci, cel împotriva Iugoslaviei, coordonatorul Andrade și-a condus echipa spre o victorie extraordinară, 7-0. Deși nu a înscris, Andrade a fost unul dintre cei mai buni jucători de pe teren. Evoluțiile bune au continuat pentru Andrade, care a jucat excelent și în turul 2 (3-0 cu SUA) cât și în turul trei, echivalentul sferturilor de finală (5-1 cu țara gazdă, Franța !). Până la urmă, după o semifinală câștigată cu greu în fața Olandei, 2-1, golul victoriei uruguayene fiind marcat în minutul 81 din penalty, Andrade a jucat și în finala câștigată în fața Elveției lui Andre Abegglen, devenind astfel campion olimpic.

Jose Andrade a fost prezent alături de echipa națională a Uruguay-ului și la Jocurile Olimpice de Vară din 1928, acolo unde naționala sud-americană a avut misiunea de a-și apăra titlul olimpic câștigat în urmă cu 4 ani. Deși victoriile nu au fost atât de clare ca în 1924, Uruguay a ajuns până în finala împotriva Argentinei, pe care avea să o câștige după o rejucare datorată scorului de egalitate consemnat în primul meci.

Dublu campion olimpic, Andrade a fost inclus în lotul formației sud-americane și la primul Campionat Mondial de Fotbal, desfășurat chiar în Uruguay. Deși nu a înscris vreun gol, Andrade a contribuit din plin la succesul formației sale, care, într-o reeditare a finalei din urmă cu patru ani de la Jocurile Olimpice, a învins cu 4-2.

Andrade s-a retras din echipa națională în 1933, după 11 ani în care a strâns un număr de 33 de selecții și a marcat un singur gol, la Copa America, pe 11 noiembrie 1929, împotriva naționalei statului Peru.

Palmares[modificare | modificare sursă]

Club[modificare | modificare sursă]

Internațional[modificare | modificare sursă]

Individual[modificare | modificare sursă]

  • IFFHS Football Player of the Century: 29
  • 1930 FIFA World Cup All-Star Team
  • France Football's World Cup Top-100 1930–1990:10th

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Olympedia 
  2. ^ José Leandro Andrade, accesat în  
  3. ^ Gumbrecht, Hans Ulrich (). In praise of athletic beauty. Harvard University Press. pp. 249–251. ISBN 067402172X. 

Legături externe[modificare | modificare sursă]