Jobe Bellingham

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jobe Samuel Patrick Bellingham
Date personale
Nume la naștereJobe Samuel Patrick Bellingham Modificați la Wikidata
Născut23 septembrie 2005 (17 ani)
Stourbridge, Anglia
Frați și suroriJude Bellingham Modificați la Wikidata
Cetățenie Regatul Unit Modificați la Wikidata
Ocupațiefotbalist Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba engleză Modificați la Wikidata
Activitate
Înălțime191 cm  Modificați la Wikidata
ȚarăAnglia  Modificați la Wikidata
Sportfotbal  Modificați la Wikidata
ClubBirmingham City FC
Sunderland AFC  Modificați la Wikidata
EchipaBirmingham City
PozițieMijlocaș ofensiv

Jobe Samuel Patrick Bellingham (n. , Stourbridge, Anglia, Regatul Unit) este un fotbalist profesionist englez care joacă ca mijlocaș sau atacant la clubul din EFL Championship Birmingham City . El a fost convocat la categoriile U 17 și U 19 ale Angliei.

Copilăria și viața personală[modificare | modificare sursă]

Jobe Bellingham s-a născut în Stourbridge, West Midlands, la 23 septembrie 2005, [1] și este fiul cel mic al lui Denise și Mark Bellingham. [2] Tatăl lui a lucrat ca sergent în poliția din West Midlands și a fost un marcator emblematic în fotbalul din afara Ligii . [3] Jobe este fratele mai mic al fotbalistului internațional din Anglia Jude Bellingham, care a fost la academia din Birmingham City, unde amândoi urmau să-și petreacă anii de creștere a performanței . [4] Jude, în vârstă de 16 ani, a fost obișnuit să fie la prima echipă în sezonul 2019-20, sezon premergător celui în care a semnat cu germanii de la Borussia Dortmund . [5] După plecarea lui Jude, Jobe a apărut în reclama de prezentare a echipamentului lui Birmingham din sezonul 2020-21 , unde avea să evolueze. [6]

Cariera de club[modificare | modificare sursă]

Când avea 15 ani, Jobe a fost numit pe banca înlocuitorilor la meciul din primul tur al Cupei EFL 2021-2022 al Birminghamului, din postura de gazdă, cu Colchester United din League One . [7] Nu a fost integralist, așa cum nu a fost utilizat nici în turul al doilea al aceleiași competiții. [8] Dacă ar fi fost debutat în unul dintre meciuri, cu câteva săptămâni înainte de împlinirea vârstei de 16 ani, ar fi devenit cel mai tânăr jucător de la prima echipă a clubului, întrecând recordul pe care l-a stabilit fratele lui în primul tur cu doi ani mai devreme. [7] Puțin mai târziu anului acela, zvonurile îl întorceau pe Jude Bellingham înapoi în Anglia; contrazvonurile au fost că echipa germană, Borussia Dortmund, care era interesată Jobe. [9] Până la sfârșitul anului, a avut patru goluri din nouă apariții pentru echipa sub 18 a lui Birmingham în secțiunea lor din Premier League Under-18 și a jucat de patru ori pentru sub-23 de ani în Premier League 2 Division 2. [8]

Jobe Bellingham a fost selectat pe bancă rezervelor la meciul din EFL Championship contra lui Coventry City din noiembrie. Antrenorul Lee Bowyer a insistat că observatorii nu ar trebui să îl judece după performanțele reușite de fratelui său, marcând faptul că el este „următorul pe linie” datorită numărului de accidentări pe care îl au mijlocașii clubului. [10] A rămas din nou neutilizat. [8] Și-a făcut debutul la seniori ca înlocuitor în repriza secundă în meciul din turul al treilea al Cupei FA 2021-2022 din Birmingham, în deplasare la clubul League One Plymouth Argyle, înlocuindu-l pe Jordan James, în vârstă de 17 ani, după 70 de minute, cu scorul nul și Birmingham în inferioritate, la zece bărbați. [11] La 16 ani și 107 zile, a devenit al doilea cel mai tânăr debutant al Birminghamului. [12] [13] După meci, pe care Birmingham l-a pierdut cu 1-0, Bowyer a spus că și-a câștigat debutul prin îmbunătățirea jocului în ultimele săptămâni de antrenament cu prima echipă. [12] El a fost la prima sa apariție în Liga de Fotbal după o săptămână mai, înlocuindu-l, într-un rezultat de egalitate 1-1 în deplasare la Preston North End . [8] [14] El a mai jucat abia în finalul sezonului, la ultimul meci.

În luna iulie a anului 2022, Jude Birmingham a confirmat că fratele său Jobe va lua o bursă cu clubul și că a convenit asupra unui prim contract profesionist, care să intre în vigoare la cea de-a 17-a aniversare. [15] [16]

Cariera internațională[modificare | modificare sursă]

Jobe s-a născut în Anglia și spune că este eligibil să evolueze și la naționalei Irlanda cu ajutorul unui bunic din partea tatălui său. [17] El a evoluat pentru Anglia sub 16 ani pe 3 iunie 2021, debutând cu o victorie amicală cu 6-0 împotriva Irlandei de Nord . [8] La prima sa apariție la nivel sub 17 cîteva luni mai târziu în turneul de la Syrenka Cup, contra României ; el a avut ocazia de a înscrie, însă a ratat un penalty, dar Anglia tot a învins cu 2–0. A mai jucat în celălalt meci din grupă și în finală, unde Anglia a pierdut-o cu 3–2 în fața Țărilor de Jos . [8] [18] În octombrie, a jucat în toate cele trei meciuri ale Angliei din turul de calificare pentru Campionatul European Under-17 din 2022 și a oferit un ajutor la golul înscris de Kobbie Mainoo într-o victorie categorică cu scorul de 7-0 împotriva Armeniei, în timp ce Anglia s-a aflat pe primul loc în grupa sa și a înaintat în runda elită . . [19] [20]

După opt convocări la naționala sub 17 ani, [21] Jobe Bellingham a fost ales în echipa Angliei sub 18 pentru a participa la un mini-turneu cu patru echipe pe Pinatar Arena din Spania în luna septembrie a anului 2022. [22] A fost titular în fața Olandei și Belgiei dar a fost înlocuit târziu împotriva Insulelor Feroe, pentru că Anglia a câștigat toate cele trei meciuri. [23] [24] În martie 2023, Jobe a evoluat în cele trei meciuri ale turului sub 18 ani din Croația. Împotriva gazdelor, a fost inclus după o oră, a înscris golul egalizator, iar Anglia a câștigat cu 2–1. [25] A început titluar și și-a condus echipa în următoarele două meciuri. Șutul său a fost parat în urma unui penalty care ar fi egalat scorul împotriva Belgiei – a dat lovitura, a ratat, iar Belgia a câștigat cu 3–0 – și a marcat ultimul gol al unei victorii cu 3-1 împotriva Elveției . [26] [27]

Statistica carierei[modificare | modificare sursă]

Apariții și goluri pe club, sezon și competiție
Club Sezon Ligă Cupa FA Cupa EFL Alte Total
Divizia Aplicații Goluri Aplicații Goluri Aplicații Goluri Aplicații Goluri Aplicații Goluri
Birmingham City 2021–22 Campionat 2 0 1 0 0 0 3 0
2022–23 Campionat 22 0 0 0 1 0 23 0
Total 24 0 1 0 1 0 26 0
Total cariera 24 0 1 0 1 0 0 0 26 0

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Jobe Bellingham: Profile”. worldfootball.net. HeimSpiel Medien. Accesat în . 
  2. ^ Goldmann, Sven (). „Jude Bellingham: Young. Good. And really cool”. Borussia Dortmund. Accesat în . 
  3. ^ Coney, Steven (). „700-up! Legendary striker Mark Bellingham on reaching the amazing milestone”. The Non-League Paper. Accesat în . 
  4. ^ Fisher, Ben (). „Why Jude Bellingham is already on the radar of football's powerhouses”. The Guardian. London. Accesat în . 
  5. ^ „Jude Bellingham signs for Borussia Dortmund from Birmingham”. Sky Sports. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  6. ^ Preece, Ashley (). „Confirmed: Birmingham City unveil new Nike home shirt for Aitor Karanka era”. Birmingham Mail. Accesat în . 
  7. ^ a b Chapman, Joseph (). „Lee Bowyer makes 11 Birmingham City changes as Jobe Bellingham makes squad”. Birmingham Mail. Accesat în . 
  8. ^ a b c d e f „J. Bellingham”. Soccerway. Perform Group. Accesat în . 
  9. ^ Hughes, Steven (). „Borussia Dortmund hope signing familiar face can convince Bellingham to stay”. Teamtalk. Accesat în . 
  10. ^ Dick, Brian (). 'Don't do that' – Lee Bowyer issues Jobe Bellingham warning after Birmingham City call-up”. Birmingham Mail. Accesat în . 
  11. ^ „Birmingham City 0–1 Plymouth Argyle”. BBC Sport. . Accesat în . 
  12. ^ a b „Jobe Bellingham: Birmingham City debut for Jude's 16-year-old brother”. BBC Sport. . Accesat în . 
  13. ^ „Bellingham creates Blues history”. Birmingham City F.C. . Accesat în . 
  14. ^ „Preston North End 1–1 Birmingham City”. BBC Sport. . Accesat în . 
  15. ^ Dick, Brian (). „Breaking: Birmingham City announce deal for Jobe Bellingham”. Birmingham Mail. Accesat în . 
  16. ^ „Blues' Jobe Bellingham signs professional contract”. Birmingham City F.C. . Accesat în . 
  17. ^ O'Halloran, Rob (). „Every Irish-qualified football player at the 2022 World Cup”. Extra.ie. Accesat în . 
  18. ^ „Academy highlights of the month” (PDF). Birmingham City F.C. Academy. septembrie 2021. Arhivat din original (PDF) la . Accesat în . 
  19. ^ „UEFA Under-17 Championship Israel 2022: Teams: England”. UEFA. Accesat în . 
  20. ^ Smith, Frank (). „Super seven for England MU17s against Armenia”. England Football. Accesat în . 
  21. ^ „Match results under-17 2020–2030”. England Football Online. Chris Goodwin & Glen Isherwood. . Accesat în . 
  22. ^ Veevers, Nicholas (). „England MU18s squad set for Spain”. England Football. Accesat în . 
  23. ^ „Match results under 18 2020–2030”. England Football Online. Chris Goodwin & Glen Isherwood. . Accesat în . 
  24. ^ Veevers, Nicholas (). „Report: England MU18s 2–1 Faroe Islands”. England Football. Accesat în . 
  25. ^ Hides, Leanne (). „Report: Croatia 1–2 England MU18s”. England Football. Accesat în . 
  26. ^ Hides, Leanne (). „Report: England MU18s 0–3 Belgium”. England Football. Accesat în . 
  27. ^ Smith, Frank (). „Report: Report: England MU18s 3–1 Switzerland”. England Football. Accesat în .