Jesse Owens

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Olympic medalist
Center
Jesse Owens în 1936
Medal record
Competitor pentru Statele Unite ale Americii Statele Unite ale Americii
Atletism masculin]
Aur 1936 Berlin 100 m
Aur 1936 Berlin 200 m
Aur 1936 Berlin 4 x 100 m
Aur 1936 Berlin Săritura în lungime

James Cleveland „Jesse“ Owens (n. ,[1][2][3][4] Oakville⁠(d), Lawrence County, Alabama, SUA – d. ,[1][2][3][4] Tucson, Arizona, SUA) a fost un atlet american.

Dintre toți atleții care au participat la Jocurile Olimpice de-a lungul timpului puțini au impresionat mai mult ca Jesse Owens, tânărul american de culoare care a câștigat patru medalii de aur la Jocurile Olimpice din 1936, de la Berlin. Conducătorul nazist Adolf Hitler a dorit să folosească Jocurile de la Berlin pentru a dovedi supremația rasei așazise ariene, însă Owens a demonstrat contrariul. Mulțimea îl adora, pentru că era un atlet adevărat, care și-a câștigat admiratori grație vitezei și agilității sale.

Atletismul[modificare | modificare sursă]

La liceul din Cleveland, Ohio, Jesse s-a remarcat atât în probele de sală, cât și în cele de stadion. A câștigat probe importante la campionatele naționale ale atleților amatori, în 1934 și 1935, iar apoi a depășit cinci recorduri mondiale când a concurat cu echipa universității statului Ohio, la Ann Arbor, Michigan, la 25 mai 1935.

Olimpiada de la Berlin[modificare | modificare sursă]

În august 1936, Jocurile Olimpice de vară au avut loc la Berlin, capitala Germaniei. Conducătorul german, Adolf Hitler, a folosit jocurile pentru a face propagandă pentru regimul nazist din Germania. A cheltuit sume enorme pentru pregătirea atleților germani și a sperat să încununeze cu lauri mitul rasei superioare, „rasa ariană”, cea albă, a europenilor nordici. Cu toate acestea, rezultatele sportive ale lui Owens au năruit toate aceste planuri.

Profesionistul[modificare | modificare sursă]

După Jocuri, Owens a fost obligat să ia parte la mitinguri sportive din Europa, pentru a strânge bani pentru echipa americană. Prea obosit pentru a participa, s-a retras și a fost suspendat de Uniunea Americană a Atleților Amatori. Mai târziu, a participat la concursuri demonstrative pentru a strânge bani pentru familia sa și făcând acte de caritate; cursa cea mai faimoasă a fost cea în care a concurat cu un cal.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b „Jesse Owens”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  2. ^ a b Jesse Owens, Encyclopædia Britannica Online, accesat în  
  3. ^ a b Jesse Owens, SNAC, accesat în  
  4. ^ a b Jesse Owens, Find a Grave, accesat în  

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Jesse Owens