Jean Grey

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jean Grey Summers (Phoenix)
AliasRedd Dayspring, Marvel Girl, Phoenix, White Phoenix of the Crown

Jean Grey-Summers (nascută Grey) este o supereroină de benzi desenate care a apărut în publicațiile celor de la Marvel Comics. A fost cunoscută sub numele de Marvel Girl Phoenix și Dark Phoenix, fiind unul dintre cei cinci membri originali ai X-men.

femeie în costumul lui Jean Grey
Famke Janssen interpretează rolul lui Jean Grey în primele filme X-Men

Jean Grey-Summers este un mutant născut cu puteri telepatice și telekinetice. Acestea s-au manifestat când și-a văzut un prieten din copilărie lovit de o mașină. Este o persoană iubitoare, care însă se confruntă cu faptul că este un mutant de nivel Omega și că este manifestarea fizică a unei forțe cosmice numite Forța Phoenix. De-a lungul seriilor, ea moare de câteva ori, prima oară fiind în "Dark Phoenix Saga," însă datorită legăturii sale cu Phoenixul, ea renaște. Phoenix este o prezență importantă în viețile celor din jurul ei: soțul ei Cyclops; Profesorul X, care este asemeni unui tată și mentor pentru ea; Wolverine, care este un prieten foarte bun și, în unele situații, un posibil iubit; Storm, care este prietena ei cea mai bună, fiind la fel de apropiate ca și surorile; fiica ei, Rachel Summers; fiul ei, X-Man; și fiul ei vitreg, Cable.

Personajul este prezentat în aproape toate seriile X-Men, fiind prezent în toate cele trei serii animate X-Men și în câteva jocuri video. Famke Janssen o interpretează pe Jean în trilogia filmelor X-Men.

În 2006, IGN.com a clasat-o pe Jean Grey pe poziția a VI-a în topul primilor 25 X-Men din ultimii 40 de ani.

Note[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]