Jean Charles Athanase Peltier

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jean Charles Athanase Peltier
Date personale
Născut[1][2][3][4] Modificați la Wikidata
Ham, Picardie, Franța[5] Modificați la Wikidata
Decedat (60 de ani)[1][2][3] Modificați la Wikidata
Paris, Franța[6][5] Modificați la Wikidata
ÎnmormântatCimitirul Père-Lachaise[7] Modificați la Wikidata
Cetățenie Franța Modificați la Wikidata
Ocupațiefizician
meteorolog[*] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba franceză[8] Modificați la Wikidata

Jean Charles Athanase Peltier (n. , Ham, Picardie, Franța – d. , Paris, Franța) a fost un fizician francez. Inițial, a fost comerciant de ceasuri, dar la vârsta de 30 de ani a început să facă experimente și observații în domeniul fizicii.

Peltier a fost autorul a numeroase lucrări în diferite domenii ale fizicii. Numele său este în special asociat cu efectele termice la joncțiunile dintr-un circuit electric, cunoscut sub numele de efectul Peltier. Peltier a introdus conceptul de inducție electrostatică (în 1840), bazat pe modificarea distribuției sarcinii electrice într-un material sub influența unui obiect secundar aflat în apropiere și a propriei sale sarcini electrice.

Efectul Peltier[modificare | modificare sursă]

Efectul Peltier” se referă la prezența încălzirii sau răcirii unei joncțiuni electrice a doi conductori diferiți (1834). Marea sa descoperire experimentală a fost încălzirea sau răcirea joncțiunilor într-un circuit heterogen de metale în funcție de direcția în care treace curentul electric în circuit. Acest efect reversibil este direct proporțional cu intensitatea curentului, nu cu pătratul său, așa cum se întâmplă în generarea ireversibilă de căldură din cauza rezistenței în toate părțile circuitului. Se constată că, dacă un curent trece printr-un circuit format din două metale dintr-o sursă externă, el răcește o joncțiune și încălzește cealaltă. Răcește joncțiunea dacă este în aceeași direcție cu curentul termoelectric care ar fi cauzat direct încălzirea acelei joncțiuni. Cu alte cuvinte, trecerea unui curent dintr-o sursă externă produce în joncțiunile circuitului o distribuție de temperatură care duce la slăbirea curentului prin suprapunerea unui curent termoelectric din direcția opusă.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c d Jean-Charles-Athanase Peltier, Encyclopædia Britannica Online, accesat în  
  2. ^ a b c d Jean Charles Athanase Peltier, SNAC, accesat în  
  3. ^ a b c d Jean-Charles-Athanase Peltier, www.accademiadellescienze.it, accesat în  
  4. ^ a b Jean Charles Athanase Peltier, Hrvatska enciklopedija[*][[Hrvatska enciklopedija (Croatian national encyclopedia)|​]] 
  5. ^ a b www.accademiadellescienze.it, accesat în  
  6. ^ Пельтье Жан Шарль Атаназ, Marea Enciclopedie Sovietică (1969–1978)[*] 
  7. ^ Le Père Lachaise historique, monumental et biographique[*][[Le Père Lachaise historique, monumental et biographique (1852 book by A. Henry)|​]], p. 27  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
  8. ^ Autoritatea BnF, accesat în