Itinerarium Antonini

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Itinerarium Antonini
Iter.Britanniarum.jpg
Volume
Q12900569[*]
Informații generale
Gen itinerarium[*][[itinerarium (ancient Roman road map in the form of a listing of cities, villages (vici) and other stops, with the intervening distances)|​]]
Ediția originală
Titlu original
Itinerarium provinciarum Antonini Augusti
Limbalimba latină
Data primei aparițiisecolul al III-lea d.Hr.

Itinerarium Antonini (titlul integral în latină Itinerarium Antonini Augusti) este un ghid de călătorie din Roma antică, care recenzează orașele-etapă din Imperiul Roman, și distanțele care le separă. Este cunoscut în zilele noastre prin douăzeci de manuscrise care vin din secolul al VII-lea până în secolul al XV-lea.

Prezentare[modificare | modificare sursă]

Face parte din itineraria adnotata, cu alte cuvinte, contrar documentului Tabula Peutingeriana, Itinerarium nu are reprezentări cartografice.

Acoperă o mare parte din lumea romană, dar nu în totalitatea ei, fără să se știe de ce.

El recenzează și descrie 372 de drumuri pe 85.000 de kilometri în tot imperiul.

Nu se știe cu certitudine care era uzul lui. Nu pare că ar fi fost destinat călătorilor privați, dar ar putea fi vorba de o culegere de mansiones care cuprindeau hambare în care se stocau provizii. Unele părți ar putea să corespundă cu rutele folosite de cursus publicus sau de călătoriile imperiale particulare. Descrie rute, mai degrabă decât traseul drumurilor romane de-a lungul lungimii lor.

Datare[modificare | modificare sursă]

Titlul lucrării induce în eroare: În starea actuală, el nu datează din timpul domniei împăratului Antoninus Pius, ci mai degrabă de la sfârșitul secolului al III-lea, adică din timpul domniei împăratului Diocletian. Totuși probabil a izvorât din ancheta cerută de Iulius Caesar și dusă la capăt de către Augustus. În ciuda numeroaselor erori pe care le conține, mai cu seamă cifre, și care conduc la un uz delicat, este o sursă foatre prețioasă asupra geografiei Imperiului, mulțumită rarității unor asfel de surse.

O parte din document descrie Itinerarul maritim de la Roma la Arles. Potrivit lui René Lugan[1], această parte este un document redactat în a doua jumătate a secolului I și adăugat apoi itinerarului terestru.

Orașe dispărute[modificare | modificare sursă]

Studiul Itinerarului lui Antoninus scoate în evidență existența mai multor orașe astăzi dispărute; de exemplu, între Burdigala și Mediolanum Santonum, stațiunile Tamnum și Novioregum, fără îndoială situate în Consac și pe situl gallo-roman de la Barzan.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ [www.persee.fr/doc/mefr_0223-4874_1926_num_43_1_8547 „Note sur l'itinéraire maritime de Rome à Arles”] Verificați valoarea |url= (ajutor), Mélanges de l'école française de Rome N° 43 (în français), pp. 124–139 

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Itineraria Antonini Augusti et Burdigalense, éd. de⁠(Otto Cuntz), Leipzig, 1929 (Itineraria Romana, 1) ; repr. Stuttgart, 1990 ISBN: 3-519-04273-8 (partiellement sur google).
    Dans son compte rendu, Marie-Thérèse Raepsaet-Charlier (1992) considère cette publication comme l'un des recueils majeurs de géographie antique, mais « regrette toutefois de ne pas trouver plutôt de véritables éditions modernes que l'on attend, comme pour Ptolémée, afin de pouvoir travailler avec un texte mieux établi, tenant compte notamment des identifications et discussions de localisation et mettant à profit les notables progrès de la recherche en ce domaine. »
  • Itinerarium Antonini Augusti et Hierosolymitanum, éd. de⁠(Gustav Parthey) et Moritz Eduard Pinder, Berlin, 1848 (archive, google).
    Contient Itinerarivm provinciarvm Antonini Avgvsti, Imperatoris Autonini Avgvsti Itinerarivm maritimvm, Itinerarium a Burdigala Hierusalem usque et ab Heraclea per Aulonam et per urbem Romam Mediolanum usque [...] Conspectus itinerum.
  • Vetera Romanorum itineraria, éd. Petrus Wesseling, Amsterdam, 1735 (google).

Legături externe[modificare | modificare sursă]