Istoria secretă

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Istoria secretă
Informații generale
AutorDonna Tartt
Gencampus novel[*][[campus novel (literary genre)|​]]
psychological fiction[*][[psychological fiction (fiction genre)|​]]
secret history[*][[secret history (revisionist interpretation of either fictional or real history which is claimed to have been deliberately suppressed, forgotten, or ignored)|​]]
dark academia[*][[dark academia (interest in a gloomy and sophisticated aesthetic)|​]][1]
Ediția originală
Titlu original
The Secret History
Limbalimba engleză Modificați la Wikidata
EditurăAlfred A. Knopf Modificați la Wikidata
Țara primei apariții Statele Unite ale Americii Modificați la Wikidata
Data primei aparițiiseptembrie 1992[2]
OCLC26515217
Clasificare LCPS3570.A657 S4 1992

Istoria secretă este primul roman publicat de scriitoarea americană, Donna Tartt, publicat în septembrie 1992 de către Alfred A. Knopf. Cu acțiunea având loc în Noua Anglie, romanul îi are ca și protagoniști pe șase studenți care învăță greacă veche în cadrul colegiulul mic și elitist de arte liberale din Hampden, situat în Vermont. Acesta este bazat pe colegiul din Bennington unde autoarea a fost studentă între anii 1982 și 1986.

Istoria secretă este narată de către Richard Papen, unul dintre cei șase studenți și este o roman polițist inversat. Richard povestește despre întâmplările care au dus la moartea unuia dintre prietenii lui, Edmund ”Bunny” Corcoran. Romanul explorează circumstanțele și consecințele care au loc datorită morții lui Bunny asupra celorlalți studenți din grup.

75.500 de exemplare au fost tipărite pentru prima ediție (în comparație cu standardul de 10 mii de exemplare pentru un roman de debut). Astfel, romanul a primit titlul de bestseller. Acesta a fost în primă fază intitulat Zeul iluziilor. Prima sa copertă de carton a fost creată de Chip Kidd și Barbara White.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ http://web.archive.org/web/20230925234329/https://www.perpetualpageturner.com/best-dark-academia/, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  2. ^ „Istoria secretă”, Freebase Data Dumps[*]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)