Irene Komnene Doukaina

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Irene Komnene Doukaina
Date personale
Născută1220 Modificați la Wikidata
Decedatăsecolul al XIII-lea Modificați la Wikidata
PărințiTheodor Comnen Dukas[1]
Maria Petraliphaina[*][[Maria Petraliphaina (Byzantine consort)|​]][1] Modificați la Wikidata
Frați și suroriDimitrios Angelos Doukas[*][[Dimitrios Angelos Doukas (Byzantine despot)|​]]
John Komnenos Doukas[*][[John Komnenos Doukas (Byzantine emperor)|​]]
Anna Angelina Komnene Doukaina[*][[Anna Angelina Komnene Doukaina (queen consort of Serbia)|​]] Modificați la Wikidata
SpouseIoan Asan al II-lea Modificați la Wikidata
CopiiMaria Asenina a Bulgariei[*]
Mihail al II-lea Asan
Ana-Teodora Asenina a Bulgariei[*] Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
Familie nobiliarăDinastia Comnenilor-Ducas[*]

Irina Comnena Ducas, Irene Komnene Doukaina sau Eirene Komnene Doukaina (în greacă Ειρήνη Κομνηνή Δούκαινα, în bulgară Ирина Комнина Дукина, n. 1220 – d. secolul al XIII-lea) a fost împărăteasă a Bulgariei în timpul celui de-al doilea imperiu bulgar (Țaratul Vlaho-Bulgar) și prințesă bizantină. A fost a treia soție a țarului Ioan Asan al II-lea al Bulgariei și mama țarului Mihail al II-lea Asan al Bulgariei.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Irene a fost fiica despotului Teodor Comnen Dukas, conducătorul Epirului, și al Mariei Petraliphaina⁠(d) (sora sebastokratōrului Ioan Petraliphas). În 1230, Irene și familia sa au fost luați prizonieri de trupele țarului Ioan Asan al II-lea al Bulgariei în bătălia de la Klokotnitsa și au fost duși la Tarnovo, unde Irene a fost crescută la Palat. Irene a devenit cunoscută pentru frumusețea ei și țarul, care era văduv, s-a îndrăgostit de ea. S-au căsătorit în 1237. Potrivit unui autor bizantin, Ioan Asan al II-lea a iubit-o pe Irene „nu mai puțin decât Antonius a iubit-o pe Cleopatra” și este posibil ca ea să fi fost amanta sa cu câțiva ani înainte de căsătoria lor în 1237. Prin căsătoria cu Irene, Ioan Asan al II-lea ar fi încălcat canoanele bisericii, deoarece fiica sa, Maria Asanina Komnena, din căsătoria sa cu Anna (Anisia) a fost căsătorită cu unchiul Irenei, Manuel al Tesalonicului. Există unele dovezi că Biserica Ortodoxă Bulgară s-a opus căsătoriei și că un patriarh (numit fie Spiridon, fie Vissarion) a fost destituit sau executat de țarul înfuriat.[2][3]

Irene și Ioan Asan al II-lea au avut trei copii:

  1. Anna (sau Teodora), care s-a căsătorit cu sebastokratōrul Petru înainte de anul 1253.
  2. Maria, care s-a căsătorit cu Mițo Asan, care a fost împăratul Țaratului Vlaho-Bulgar între anii 1256 - 1257.
  3. Mihail al II-lea Asan, împărat al Bulgariei în 1246-1256.

În 1241 a murit Ioan Asan al II-lea și a fost succedat de Căliman I Asan, fiul său cu a doua sa soție a sa, Anna Maria a Ungariei. Căliman I a fost otrăvit în 1246 și tronul a revenit lui Mihail al II-lea Asan, fiul lui Irene. Potrivit unei teorii, Irene și-a otrăvit fiul vitreg pentru a-i asigura tronul lui Mihail al II-lea. Se presupune că Irene a preluat guvernarea ca țarină-regentă deoarece fiul ei era încă minor când a urcat pe tron, dar există puține dovezi care să dovedească această ipoteză.

Irene s-a retras la o mănăstire sub numele monahal de Xenia. A fost expulzată din Bulgaria după moartea fiului ei în 1256 și și-a petrecut restul vieții în ținutul familiei sale din jurul Salonicului.[4]

Note[modificare | modificare sursă]

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Андреев (Andreev), Йордан (Jordan); Лалков (Lalkov), Милчо (Milcho) (). Българските ханове и царе (The Bulgarian Khans and Tsars) (în Bulgarian). Велико Търново (Veliko Tarnovo): Абагар (Abagar). ISBN 954-427-216-X. 
  • Андреев (Andreev), Йордан (Jordan); Лазаров (Lazarov), Иван (Ivan); Павлов (Pavlov), Пламен (Plamen) (). Кой кой е в средновековна България [Who is Who in Medieval Bulgaria] (în Bulgarian). Изток Запад (Iztok Zapad). ISBN 978-619-152-012-1.