Iraq Study Group

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search

The Iraq Study Group (ISG), în română Grupul de studiu Irak, cunoscut și sub numele de Comisia Baker-Hamilton, conform Baker-Hamilton Commission,[1] sau doar Comisia Baker,[2] a fost o comisie de zece persoane reprezentând ambele partide politice majore ale Statelor Unite (Republican și Democrat) numită de Congresul SUA în ziua de 15 martie 2006, care a fost desemnată să analizeze situația din Irak și să facă recomandări de schimbare a strategiei privitoare la situația complexă post-război. Constituirea acestei comisii a fost prima dată propusă de republicanul Frank Wolf, reprezentativ de Virginia.[3]

Publicarea concluziilor și recomandărilor comisiei Iraq Study Group a fost realizată cu ajutorul Institutului de pace al SUA (conform United States Institute of Peace), care a publicat raportul final pe website-ul acestuia la 6 decembrie 2006.

Membri[modificare | modificare sursă]

Lee Hamilton (stânga) și James Baker (dreapta) prezentând Raportul Comisiei Iraq Study Group președintelui George W. Bush în ziua de 6 decembrie 2006.

Comisia Iraq Study Group a fost condusă de co-președinții James Baker, fost secretar de stat (membru al Partidului Republican), și Lee Hamilton, fost membru al Camerei Reprezentanților și (membru al Partidului Democrat).

Republicani[modificare | modificare sursă]

Alături de James Baker, următorii membri ai Partidului Republican au făcut parte din comisie:

Democrați[modificare | modificare sursă]

Alături de Lee Hamilton, următorii membri ai Partidului Democrat au făcut parte din comisie:

Fonduri și suport[modificare | modificare sursă]

Munca comitetului a fost intermediată de Institutul de Pace al SUA și susținută logistic și material de Centrul pentru studii strategice și internaționale (CSIS), Centrul pentru studii al Președinției (CSP), respectiv de Institutul James A. Baker III pentru strategii publice. Se estimează că studiul efectuat de grup va fi finanțat de Congres cu o sumă de aproximativ 1,3 milioane dolari americani.[3]

Legături externe (toate în limba engleză)[modificare | modificare sursă]

Wikiştiri
La Wikiștiri găsiți reportaje referitoare la [[n:{{{nume}}}|{{{nume2}}}]]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Rubin, Michael (2006-10-30). „Conclusion First, Debate Afterwards”. The Weekly Standard. Accesat în November 14 2006.  Verificați datele pentru: |access-date= (ajutor)
  2. ^ Kinsley, Michael. "Commission improbable", The Guardian, 14 noiembrie 2006. Retrieved 14 noiembrie 2006.
  3. ^ a b Barrett, Ted. "Congress forms panel to study Iraq war", CNN.com, 15 martie 2006. Retrieved October 11, 2006.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Format:ISG