Sari la conținut

Ipoteza cobordismului

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

În matematică, ipoteza cobordismului, datorată lui John C. Baez⁠(d) și James Dolan,[1] se referă la clasificarea teoriilor topologice extinse ale câmpurilor cuantice (TQFT). În 2008, Jacob Lurie⁠(d) a schițat o dovadă a ipotezei cobordismului, deși detaliile abordării sale nu au apărut încă în literatura de specialitate până în 2022.[2] În 2021, Daniel Grady și Dmitri Pavlov au susținut o dovadă completă a ipotezei cobordismului, precum și o generalizare la bordisme⁠(d) cu structuri geometrice arbitrare.[3]

Formulare[modificare | modificare sursă]

Pentru o categorie monoidală simetrică , , care este complet dualizabilă și pentru care fiecare -morfism este adiabil, pentru , există o bijecție între functorii monoidali simetrici cu valori în din categoria cobordismelor și obiectele din categoria .

Motivație[modificare | modificare sursă]

Functorii monoidali simetrici din categoria cobordismelor corespund teoriilor topologice cuantice ale câmpurilor. Ipoteza cobordismului pentru teoriile topologice cuantice ale câmpurilor este analogul axiomelor Eilenberg-Steenrod pentru teoriile de homologie. Axiomele Eilenberg-Steenrod afirmă că o teorie de homologie este determinată în mod unic de valoarea sa pentru punct; în mod similar, ipoteza cobordismului afirmă că o teorie topologică cuantică a câmpurilor este determinată în mod unic de valoarea sa pentru punct. Cu alte cuvinte, bijecția dintre functorii monoidali simetrici cu valori în și obiectele din este determinată în mod unic de valoarea sa pentru punct.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Baez, John C.; Dolan, James (). „Higher‐dimensional algebra and topological quantum field theory”. Journal of Mathematical Physics. 36 (11): 6073–6105. Bibcode:1995JMP....36.6073B. doi:10.1063/1.531236. ISSN 0022-2488. 
  2. ^ Hisham Sati; Urs Schreiber (). Mathematical Foundations of Quantum Field Theory and Perturbative String Theory. American Mathematical Soc. p. 18. ISBN 978-0-8218-5195-1. 
  3. ^ Eroare la citare: Etichetă <ref> invalidă; niciun text nu a fost furnizat pentru referințele numite grady

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]