Ion Hăbășescu
Ion Hăbășescu | |
Date personale | |
---|---|
Născut | 1 iunie 1938 Corlăteni, Rîșcani |
Decedat | 19 decembrie 2017 Chisinau, Moldova |
Modifică date / text |
[1] este un agronom moldovean, specialist în mecanizarea agriculturii, care a fost ales ca membru corespondent al Academiei de Științe a Moldovei.
Életrajz
[modificare | modificare sursă]Activitatea științifică și de inovare a c.m. Ion Habasescu s-a concretizat în realizări științifice valoroase pentru economia națională. Sub conducerea domnului Habasescu au fost dezvoltate si implementate mijloace tehnice, printre care: complex de utilaje pentru prelucrarea produselor agricole (floarea soarelui, cereale, porumb dulce, carne etc.), gama de masini de protectie a plantelor (portabile, transportate, remorcate), complex de utilaje zootehnice si utilaje pentru recoltarea si prelucrarea biomasei, în vederea producerii și utilizării biocombustibililor lichizi și solizi. Cele mai multe evoluții conțin elemente de inovare confirmate de 82 de brevete de invenție ale Republicii Moldova, fiind implementate pe scară largă în țară și peste hotare.
Peste hotare ,40,6 la sută au fost exportate în Rusia, Ucraina, Azerbaidjan, Kazahstan, Iran etc.
Savantul Ion Hăbăşescu a publicat 185 lucrări ştiinţifice în ţară şi peste hotare, între care: Механизация возделывания винограда. 1981; Energie din biomasă: tehnologii şi mijloace tehnice, 2009; Protecţia plantelor: tehnologii şi mijloace tehnice, 2010; Tehnologii şi mijloace tehnice pentru agricultură, 2011 ş.a. Domnia Sa a reuşit să îmbine procesul de cercetare cu cel didactic, ţinând cursuri speciale la Universitatea Tehnică a Moldovei. În perioada 1996-2003 a fost preşedinte al Consiliului Ştiinţific specializat pentru conferirea gradelor ştiinţifice în cadrul Universităţii Agrare de Stat din Moldova, la specialităţile „Mecanizarea Agriculturii", „Electrificarea agriculturii”, „Exploatarea şi deservirea tehnică a tehnicii agricole”. În prezent, este membru al Consiliului Tehnico-ştiinţific al Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare, membru al colegiilor de redacţie la revistele „Ştiinţa Agricolă” şi „Agricultura Moldovei”.
În anul 1995 doctorului habilitat în tehnică Ion Hăbăşescu i s-a acordat titlul ştiinţific de membru corespondent al Academiei de Ştiinţe a Moldovei.
În perioada 1987-2005 managerul Ion Hăbăşescu exercită funcţia de director al Institutului de Cercetări pentru Mecanizarea şi Electrificarea Agriculturii, iar din 2006 pînă în 2017 - director al Institutului de Tehnică Agricolă „Mecagro”. In această perioadă lucrările de cercetări ştiinţifice efectuate sub conducerea doctorului habilitat Ion Hăbăşescu s-au soldat cu realizări ştiinţifice valoroase pentru economia naţională.
Pentru contribuţia la dezvoltarea ştiinţei agrare, în anul 1994 a fost decorat cu Medalia „Meritul Civic", iar în anul 2001 i s-a conferit titlul onorific „Om Emerit". În anul 2004, ciclul de lucrări sub conducerea m, c. Ion Hăbăşescu „Elaborarea şi implementarea complexului de maşini pentru protecţia plantelor" a fost decernat cu Premiul Naţional în domeniul Ştiinţei şi Tehnicii.
Una din cele mai valoroase distinctii ale EIS „INFOINVENT” este Premiul Guvernului Republicii Moldova „Cel mai dotat inventator al anului” care in 2013 in calitate de laureat al acestui premiu pe Ion Habasescu, membru corespondent al ASM, director al Institutului de Tehnica Agricola „MECAGRO” – pentruciclul de inventii masini de stropit si utilaje pentru sectorul zootehnic.
Note
[modificare | modificare sursă]- ^ ibn.idsi.md Jubileu Ion Hăbășescu, conferențiar universitar, doctor în medicină, născut la 25 noiembrie 1938 în satul Strâmba (actualmente Corlăteni) din județul Bălți