Ioan Igna

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Ioan Igna
Ioan Igna.jpg
Ioan Igna (stânga) și Michel Platini la Campionatul Mondial de Fotbal din 1986.
Informații generale
Născut (79 de ani)
Arad, România
Altă ocupațiefotbalist
Național
PerioadaLigăRol
1974–1989Divizia A
Internațional
PerioadaLigăRol
1976–1989FIFAarbitru

Ioan Igna (n. 4 iunie 1940 în Timișoara) este un fost arbitru și jucător de fotbal. Igna a jucat fotbal la UTA Arad între anii 1957-1960 și 1964-1967 și la Știința Timișoara între 1961-1964. A devenit arbitru în 1972.[1][2][3] El este cunoscut pentru cele două meciuri arbitrate la Cupa Mondială 1986 din Mexic, unul din ele fiind cel din sferturile de finală, meciul dintre Brazilia și Franța, în care Igna a luat două decizii controversate. În cea de-a doua repriză de prelungiri, nu a sancționat un fault făcut de portarul brazilian Carlos asupra atacantului grancez Bruno Bellone.[4] Comentatorul BBC Jimmy Hill a descris decizia lui Igna de a ignora faultul lui Carlos drept „o greșeală extremă”.[5] La loviturile de departajare, el a acordat gol după ce Bellone a lovit bara, iar mingea a revenit în Carlos înainte de a intra în poartă.[6] Legile jocului au fost ulterior modificate pentru a evita interpretarea unor astfel de situații la loviturile de departajare.[7]

De asemenea, el a arbitrat de-a doua manșă a finalei Cupei UEFA din 1987 Cupa UEFA și semifinala Campionatului European din 1988 din Germania de Vest dintre Olanda și Germania de Vest.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „PREMIUM GSP Poveștile din alte timpuri cu Ioan Igna: "Am făcut Crăciunul cu Împăratul Selassie al Etiopei. Ne păzeau leii la hotel!". gsp.ro. Accesat în . 
  2. ^ "Rivalitatea Timișoara – Arad eu n-o înțeleg". Interviu cu Ioan Igna”. banatulazi.ro. Accesat în . 
  3. ^ „Ioan Igna către tinerii utiști: "Datoria voastră este să aduceți Aradul din nou pe hartă!". uta-arad.ro. Accesat în . 
  4. ^ Yannis, Alex (). „FRANCE BEATS BRAZIL ON PENALTY KICKS”. New York Times. Accesat în . 
  5. ^ „World Cup 2014: 100 great World Cup moments - 23 days to go”. BBC Sport. BBC. . Accesat în .  Mai multe valori specificate pentru |lucrare= și |work= (ajutor)
  6. ^ „Classic Football”. www.fifa.com. FIFA. Accesat în .  Mai multe valori specificate pentru |lucrare= și |work= (ajutor)
  7. ^ „Penalty shoot-out hits post and keeper”. www.web.orange.co.uk. Accesat în .  Mai multe valori specificate pentru |lucrare= și |work= (ajutor)

Legături externe[modificare | modificare sursă]