Ioan Cordoș

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Ioan Cordos)
Ioan Cordoș
Date personale
Născut (67 de ani) Modificați la Wikidata
Vărșand, România Modificați la Wikidata
Cetățenie România Modificați la Wikidata
Ocupațiemedic Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba română Modificați la Wikidata

Ioan Cordoș (n. 15 iunie[1] 1956, Vărșand, județul Arad[necesită citare][2]) este medic primar român specializat în chirurgie toracică și chirurgie generală, cu supraspecializări în mediastinoscopie, chirurgie laparoscopică, chirurgie toracică. Doctor în științe medicale, managerul Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din București și șeful clinicii de chirurgie toracică din acest institut.[3] Specialist renumit în reconstrucția esofagiană și abordarea videomediastinoscopică transcervicală a bronhiilor.[4]

Biografie[modificare | modificare sursă]

Din anul 2003 doctor în medicină cu lucrarea "Transpoziția intratoracică a stomacului în tratamentul chirurgical al stenozelor esofagiene" (având ca conducător științific pe profesorul Radu Șerban Palade).

În 1994 devine medic specialist chirurgie generală în cadrul Serviciului II Chirurgie generală din Spitalul Clinic de Urgență Militar Central, iar din 1998 – medic primar chirurgie toracică. Din 2001 este medic primar chirurgie generală.

A urmat mai multe cursuri postuniversitare, printre care chirurgia de graniță toraco-abdominală, chirurgia mediastinului, traumatismele toraco-abdominale și toracice, tehnici de chirurgie toracică, chirurgie laparoscopică și colecistectomia, chirurgia traheei și a peretelui toracic, folosirea laserului în chirurgie.

Are competență în bronhologie și chirurgie toracoscopică și o supraspecializare în traumatologie toracică și chirurgie esofagiană.

A efectuat în 2001 prima intervenție de rezecție pulmonară cu conservarea parenchimului la un pacient cu cancer bronhopulmonar, care și 2012 se afla într-o stare de sănătate deplină.

Datorită meritului recunoscut profesional în chirurgia toracopulmonară a fost numit ca moderator la Congresele European Respiratory Society (ERS) din anii 2007, 2008, 2009, 2010 și 2011 și la Congresul Mondial de Chirurgie Cardio-toracică din Kos, Grecia care a avut loc în 2008.

Este specialist în patologia chirurgicală a plămânului și pleurei, peretelui toracic, mediastinului (intervenții chirurgicale în scop diagnostic și terapeutic, gușile cervico-mediastinale, timoamele etc.), traheei și esofagului, precum și patologia chirurgicală a stomacului și sânului (afecțiuni și tumori benigne și maligne).

A fost președinte executiv al Societății Române de Chirurgie Toracică în perioada 2009-2013.[5]

Printre pacienții operați se numără actorul Gheorghe Visu[6] și antrenorul Mircea Lucescu.[7]

Pe data de 16 aprilie 2010 s-a numărat printre cei 50 de medici premiați de președintele României Traian Băsescu, primind Ordinul Meritul Sanitar în grad de Cavaler.[8]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „ANIVERSATII ZILEI DE 15 IUNIE 2014”. bucuresti-news.ro. Arhivat din original la . Accesat în . 
  2. ^ PROF. DR. CORDOS. „Curriculum Vitae” (PDF). Accesat în 6 aprilie, 2020.  Verificați datele pentru: |access-date= (ajutor)
  3. ^ http://www.marius-nasta.ro/sectii-chirurgie Arhivat în , la Wayback Machine., accesat la 23 decembrie 2014
  4. ^ Publicații de Ioan Cordoș
  5. ^ http://www.srct.ro/desprenoi/conducere Arhivat în , la Wayback Machine., accesat la 23 decembrie 2014
  6. ^ http://www.mediafax.ro/life-inedit/gheorghe-visu-a-fost-operat-la-plamani-4464642, accesat la 23 decembrie 2014
  7. ^ www.monitorulcj.ro/actualitate/9803-operatia-suferita-de-mircea-lucescu-a-decurs-bine, accesat la 23 decembrie 2014
  8. ^ http://epochtimes-romania.com/news/medalii-pentru-medici-din-partea-presedintelui-traian-basescu, accesat la 23 decembrie 2014

Articole publicate[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Interviuri