Insula Iki

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Pentru alte sensuri, vedeți Iki (dezambiguizare).
Insula Iki
Nume în limba locală: 壱岐島 (Iki-no-shima?)

Harta insulei Iki
Geografie
Insula Iki se află în Japonia
Insula Iki
Insula Iki pe harta Japoniei
PozițieStrâmtoarea Tsushima
Ocean/Mare Tsushima Strait[*][[Tsushima Strait (eastern channel of the Korea Strait between Tsushima and Kyushu)|​]]  Modificați la Wikidata
Coordonate33°47′N 129°43′E ({{PAGENAME}}) / 33.78°N 129.72°E
Număr total de insule18 insule (4 populate)
Suprafață138,46 km²
Lungime17 km  Modificați la Wikidata
Lățime14 km  Modificați la Wikidata
Cel mai înalt punctTakenotsuji (212,9 m)
Țară
Japonia
PrefecturaNagasaki
MunicipiuIki
Demografie
Populație28,008 (2013)
Densitate202 loc/km²
Grupuri etniceJaponezi
Muntele Saruiwa (Stâncă-măimuţă) de pe insula Iki

Insula Iki (壱岐島 Iki-no-shima?) este o insulă din arhipelagul Tsushima din Japonia, cu o suprafață de 138,45 km2. Din punct de vedere administrativ, ea aparține de prefectura Nagasaki, regiunea Kyushu. Insula are o lungime de 17 km pe direcție nord-sud și o lățime maximă de 14 km pe direcție est-vest.

Insulele Tsushima se găsesc între Strâmtoarea Tsushima și canalul estic din Strâmtoarea Coreei. Ele constituie Parcul Național Iki-Tsushima.

Insula are o populație de 33.202 locuitori. Municipiul Iki este centrul administrației locale și pe lângă el, insula are trei porturi. Locuitorii practică agricultura, existând importante culturi de orez și tutun. Pe insula Iki există o baie termală japoneză[necesită citare].

În apele locale există numeroși arici de mare. Pescuitul intensiv de balene și delfini în anii 1970 și 1980 au adus insulei o faimă negativă, in special satului Katsumoto. În 1977, pescarii locali au invitat unele televiziuni pentru a-i filma în timp ce masacrau mari cantități de delfini[necesită citare]. Guvernul local a interzis în 1982 pescuitul comercial al unei specii de scrumbie aflată în pericol de dispariție.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Insula Iki