Institutul Adam Mickiewicz

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Institutul Adam Mickiewicz
Înființare  Modificați la Wikidata
SediuVarșovia
LocațieVarșovia, Polonia
site web oficial
Institutul Adam Mickiewicz (găzduit în „Pałacyk Cukrowników - Palatul Zahărului”), Varșovia

Institutul Adam Mickiewicz (în poloneză Instytut Adama Mickiewicza) este o organizație culturală sponsorizată de către guvern a Ministerului Culturii și Patrimoniului Național al Republicii Polone, cu sediul pe ulica Mokotowska 25 (în clădirea Pałacyk Cukrowników - Palatul Zahărului) din Varșovia.

Numit după poetul național polonez Adam Mickiewicz, obiectivul său este de a promova limba poloneză și cultura poloneză în străinătate.[1] Institutul operează un mare portal web în trei limbi (poloneză, engleză și rusă) „Culture.pl”, care a fost fondat în 2001.

Activități[modificare | modificare sursă]

Pe lângă un număr mare de poeți asociați, eseiști, scriitori, traducători, artiști; critici literari, muzicali și de film; și curatori, la Institut lucrează Barbara Schabowska, ca director (foști directori au fost Krzysztof Olendzki[2] și Paweł Potoroczyn),[3] precum și trei directori adjuncți și un număr de manageri de proiecte și programe cheie.

Pe lângă Institutul Adam Mickiewicz, sponsorizat de Ministerul Culturii, există și institutele culturale poloneze, sponsorizate de Ministerul Afacerilor Externe din Polonia,[4] aflate în peste 22 de orașe străine importante, inclusiv Berlin, Bratislava, Budapesta, București, Düsseldorf, Kiev, Leipzig, Londra, Minsk, Moscova, New York, Paris, Praga, Roma, Sankt Petersburg, Sofia, Stockholm, Tel Aviv, Viena și Vilnius.

În timp ce Institutul Adam Mickiewicz colaborează frecvent cu Institutele culturale poloneze, fiecare instituție este independentă de cealaltă și este sponsorizată de ministere diferite ale guvernului polonez.[5]

Proiecte și programe (unele dintre ele)[modificare | modificare sursă]

Galerie[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Adam Mickiewicz Institute: About us Arhivat în , la Wayback Machine.
  2. ^ „Ambassador Krzysztof Olendzki appointed Director of the Adam Mickiewicz Institute @www.classicalsource.com”. classicalsource.com (în engleză). Arhivat din original la . Accesat în . 
  3. ^ IAM (). „Director: Paweł Potoroczyn”. Instytut Adama Mickiewicza. Arhivat din original la . Accesat în . 
  4. ^ „Instytuty Polskie”. Msz.gov.pl. Arhivat din original la . Accesat în . 
  5. ^ Polish Cultural Institutes around the world - arranged according to cities in an alphabetical order. Internet Archive. Retrieved May 9, 2013.
  6. ^ „I, CULTURE Orchestra”. Askonas Holt (în engleză). Arhivat din original la . Accesat în . 
  7. ^ „Digital Cultures Conference 24-25.09.2018 / Warsaw”. digitalcultures.pl (în engleză). Accesat în . 
  8. ^ „LONDON DESIGN FAIR”. DANA JUSZCZYK (în engleză). Arhivat din original la . Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]