Sari la conținut

Ingrid Andree

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Ingrid Andree
Date personale
Nume la naștereIngrid Tilly Unverhau
Născută (93 de ani)[1][2][3][4] Modificați la Wikidata
Hamburg, Republica de la Weimar[5] Modificați la Wikidata
Căsătorită cuHanns Lothar[*][[Hanns Lothar (actor (1929-1967))|​]] () Modificați la Wikidata
CopiiSusanne Lothar[*][[Susanne Lothar (actriță germană)|​]] Modificați la Wikidata
CetățenieGermania Germania
Ocupațieactriță de teatru
actriță de film
Locul desfășurării activitățiiHamburg[6] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba germană Modificați la Wikidata
Ani de activitate1951–2010
Alte premii
Ordinul de Merit al Republicii Federale Germania în grad de mare cruce[*] Modificați la Wikidata

Ingrid Andree (n. , Hamburg, Republica de la Weimar) este o actriță germană.

De la debutul ei în 1951, a apărut în peste cincizeci de filme de cinema și filme de televiziune.

Ingrid Andree este fiica unui importator de cafea. După ce a terminat studiile liceale, ea a absolvit formarea la cursurile de actorie ale Școlii de teatru din Hamburg (Hochschule für Musik und Theater Hamburg) sub conducerea lui Eduard Marks. După absolvirea examenelor finale, a primit primul ei rol la Teatrul Thalia în 1951 în piesa O lună la țară de Turgheniev.

În același timp, și-a început cariera de actorie ca o tânără actriță populară în cinematografia anilor 1950. Și-a făcut debutul în film în Profesorul Nachtfalter, iar în același an a jucat primul ei rol principal în Primanerinnen de Rolf Thiele, alături de Walter Giller și Erich Ponto. Cel mai solicitant și de succes film al ei din anii 1950 a fost adaptarea Mărturisirile escrocului Felix Krull a lui Thomas Mann, în 1957. Ea a jucat pe Zouzou, Liselotte Pulver în rolul Zaza și Horst Buchholz în rolul Felix Krull.

Între timp, ea a câștigat experiență ca actriță de teatru. În 1958, John Olden a adaptat pentru televiziune piesa lui John Osborne Privește înapoi cu mânie, unde Andree a jucat rolul principal feminin alături de Horst Frank. Ultimele sale succese cinematografice au fost thrillerul polițist umoristic Peter Voss, hoțul milionar în 1958 cu O. W. Fischer în rolul lui Peter Voss și adaptarea după literatură Restul e tăcere în 1959, regizat de Helmut Käutner, o adaptare a piesei Hamlet cu Hardy Krüger și Peter van Eyck, transpusă în film în perioada de după cel de-al doilea război mondial. După aceea s-a concentrat asupra teatrului. Aparițiile ei la televiziune în anii 1960 au fost de asemenea, în primul rând adaptări de teatru. Din 1969, ea a lucrat în mare parte la teatru și a fost văzută doar rar la televizor.

Andree a dublat vocile a numeroase actrițe din limbi străine, printre care: Olivia de Havilland în Moștenitoarea, Jean Simmons în Pasărea spinului și Schatten um Dominique și vocea lui Ingrid Thulin în Cușca căsătoriei. Vocea ei este, de asemenea, familiară unui public larg prin rolul Prințesei Konstantia din serialul radiofonic Hui Buh. Actrița este membră a Academiei Libere de Arte din Hamburg din 1986.

Ingrid Andree a fost căsătorită cu actorul Hanns Lothar din 1959 până în 1965. Actrița Susanne Lothar (1960–2012) provine din căsătorie.

Filmografie selectivă

[modificare | modificare sursă]
  1. ^ a b „Ingrid Andree”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  2. ^ a b Ingrid Andree, Discogs, accesat în  
  3. ^ a b Ingrid Andree, Filmportal.de, accesat în  
  4. ^ a b Ingrid Andree, Brockhaus Enzyklopädie, accesat în  
  5. ^ „Ingrid Andree”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  6. ^ „Ingrid Andree”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  

Legături externe

[modificare | modificare sursă]

Materiale media legate de Ingrid Andree la Wikimedia Commons