Incubus

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Incubus, 1870

Un incubus (din latină incubo, sau coșmar; plural incubi) sau incub[1] este un demon cu înfățișare masculină despre care se presupune că se furișează pe lângă femeile adormite, pentru a avea contact sexual cu ele, în funcție de o serie de tradiții mitologice și legende. Omologul său de sex feminin este Succubus. Un incubus poate avea relații sexuale cu o femeie în scopul de a fi tatăl unui copil, la fel ca în legenda lui Merlin.[2]

În mitologia română apare un aspect eminamente benefic ca orientare, respectiv cel cunoscut în tradiția populară sub denumirea de „zburător”[3] , entitate astrală, necorporală, întruchiparea iubitului ideal, care conferă femeii cu care interacționează în vis (corespunzând dimensiunii astrale a ființei), o polarizare mai amplă de natură amoroasă. Acest gen de fuziune amoroasă este intim legată de iubirea erotică. Poezia Zburătorul de Ion Heliade Rădulescu are ca temă acest fenomen.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ incub” la DEX online
  2. ^ Merlin's father was said to be an incubus in Geoffrey of Monmouth's Historia Regum Britanniae and many later tales. See Lacy, Norris J. (1991). "Merlin". In Norris J. Lacy, The New Arthurian Encyclopedia, pp. 322. (New York: Garland, 1991). ISBN 0-8240-4377-4.
  3. ^ http://enciclopediaromaniei.ro/wiki/Zbur%C4%83tor

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Materiale media legate de Incubus la Wikimedia Commons

Wikţionar
Wikţionar
Caută „incubus” în Wikționar, dicționarul liber.