Ileana Iliescu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Ileana Iliescu
Date personale
Născută (82 de ani) Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Romania.svg România Modificați la Wikidata
Ocupațiebalerină Modificați la Wikidata

Ileana Iliescu (n. 30 octombrie 1937, Sighișoara) este o prim-balerină română a Operei Naționale din București.

Biografie[modificare | modificare sursă]

A început să studieze baletul în 1945 la Școala Populară de Artă din Brașov, având-o ca profesoară pe Ema Hamrodi. Se mută la București în 1949 pentru a urma cursurile Liceului de Coregrafie din București (1949-1954), unde-i are ca profesori pe Anton Romanowski, Gelu Matei, Oleg Danovski și Tilde Urseanu. A fost prim-balerină a Operei Naționale din București. Rolurile sale cele mai cunoscute sunt Regina Balului din Călărețul de aramă, Odette-Odile, Kitri și Zarema din Fântâna din Baccisarai, precum și cele din Lacul Lebedelor, Giselle, Coppelia, Carmen, Spartacus, Spărgătorul de nuci, Tricornul, Romeo și Julieta, Don Quijote, Floarea de piatră, Frumoasa din pădurea adormită, Șeherezada și Ucenicul vrăjitor.

A obținut în 1963 premiul I la Festivalul de canto, dans, pian și compoziție din Italia. A participat în anii '60 și '70 la numeroase turnee în străinătate, în țări precum Germania, Polonia, Cehoslovacia, URSS, Ungaria, Grecia, Cuba, Iugoslavia, Spania. A predat pentru o perioadă la o școală de balet la Torino, apoi s-a întors în România pentru a conduce Compania de balet a Operei Naționale din București.

Distincții[modificare | modificare sursă]

Prin Decretul nr. 514 din 18 august 1964 al Consiliului de Stat al Republicii Populare Romîne, balerinei Ileana Iliescu i s-a acordat titlul de Artist Emerit al Republicii Populare Romîne „pentru merite deosebite în activitatea desfășurată în domeniul teatrului, muzicii, artelor plastice și cinematografiei”.[1]

A fost distinsă cu Ordinul Meritul Cultural clasa a II-a (1971) „pentru merite deosebite în opera de construire a socialismului, cu prilejul aniversării a 50 de ani de la constituirea Partidului Comunist Român”[2] și cu Ordinul național Serviciul Credincios în grad de Cavaler (2001) „pentru îndelungata și prodigioasa carieră artistică, recunoscută pe plan intern și internațional, cu ocazia aniversării a 80 de ani de existență a Operei Naționale din București”.[3]

Filmografie[modificare | modificare sursă]

  • Veronica se întoarce (1973)
  • Pruncul, petrolul și ardelenii (1981) - proprietara saloon-ului
  • Praful și aurul scenei (2002)
  • [1] "Amintiri din anii de aur ai baletului romanesc"un film de Cleopatra Lorințiu

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Decretul nr. 514 din 18 august 1964 al Consiliului de Stat al Republicii Populare Romîne, pentru conferirea de titluri unor cadre artistice, publicat în Buletinul Oficial nr. 12 din 27 august 1964.
  2. ^ Decretul nr. 138 din 20 aprilie 1971 al Consiliului de Stat al Republicii Socialiste România privind conferirea unor ordine ale Republicii Socialiste România, art. 11.
  3. ^ Decretul nr. 997 din 29 noiembrie 2001 al președintelui României privind conferirea ordinelor naționale Steaua României și Serviciul Credincios, publicat în Monitorul Oficial nr. 775 din 5 decembrie 2001.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Interviuri