Ignacio Suárez Llanos

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Ignacio Suárez Llanos
Date personale
Născut[1][2][3] Modificați la Wikidata
Gijón, Asturia, Spania Modificați la Wikidata
Decedat (51 de ani)[1][2][3] Modificați la Wikidata
Madrid, Noua Castilie⁠(d), Spania Modificați la Wikidata
Cetățenie Spania Modificați la Wikidata
Ocupațiepictor
ilustrator[*] Modificați la Wikidata
Locul desfășurării activitățiiSpania Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba spaniolă Modificați la Wikidata
Activitate
StudiiReal Academia de Bellas Artes de San Fernando[*][[Real Academia de Bellas Artes de San Fernando (Spanish art school, museum and gallery in Madrid, Spain)|​]]  Modificați la Wikidata

Ignacio Suárez Llanos (n. , Gijón, Asturia, Spania – d. , Madrid, Noua Castilie⁠(d), Spania) a fost un pictor și ilustrator spaniol specializat în portrete.[4]

Biografie[modificare | modificare sursă]

Când era încă foarte tânăr, s-a mutat la Madrid. Acolo și-a început studiile la Real Academia de Bellas Artes din San Fernando și la instituția afiliată acesteia, Escuela Superior de Pintura, unde i-a avut ca profesori pe Bernardino Montañés și Federico de Madrazo. Ulterior, a primit o bursă din partea guvernului spaniol pentru a-și continua studiile la Academia Spaniolă din Roma.[5]

A participat în mod regulat la Expoziția Națională de Arte Plastice, începând din 1858, când reprezentarea lui Caius Gracchus a jucat un rol esențial în obținerea bursei pentru Roma. A primit un premiu de clasa a treia în 1860 pentru o scenă dintr-o poveste populară clasică, La tía fingida (Mătușa prefăcută). Doi ani mai târziu, a primit Premiul I pentru redarea unei scene din viața surorii Marcela de San Félix⁠(d).

Cu toate acestea, este cel mai bine cunoscut pentru portretele sale, printre care se numără cele ale lui Emilio Castelar⁠(d), președintele Primei Republici Spaniole, Práxedes Mateo Sagasta⁠(d), care a fost prim-ministru timp de mai multe mandate, ale reginei María Cristina, ale dramaturgilor, Gaspar Núñez de Arce⁠(d) și Antonio García Gutiérrez, precum și ale ceramicistul, Daniel Zuloaga. Unele dintre acestea au devenit ilustrații standard pentru manuale.

De asemenea, a contribuit în mod regulat cu ilustrații pentru revista El Arte en España, și a fost membru al juriului pentru numeroase expoziții.

Din 1866, a fost profesor la Real Academia și, în 1873, a primit catedra de Anatomie Picturală. În 1881, a fost numit academician la Real Academia, deși a murit, brusc, înainte de a putea accepta oficial funcția.

Selecție de portrete[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c d Suárez Llanos, Ignacio, Union List of Artist Names, accesat în  
  2. ^ a b c d Ignacio Suarez Llanos, Répertoire des artistes, accesat în  
  3. ^ a b c d https://www.museodelprado.es/coleccion/artista/suarez-llanos-ignacio/df71f5ee-eb06-463e-b75d-f1c34710a120  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  4. ^ Biografía de Ignacio Suárez Llanos
  5. ^ Hemeroteca Digital de la Biblioteca Nacional de España La Ilustración Española y Americana⁠(d), 1882

Lectură suplimentară[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]