Ieronim Crețu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Ieronim Sinaitul)
Sari la navigare Sari la căutare
Ieronim Crețu
Date personale
Născut (62 de ani) Modificați la Wikidata
Brăești, Buzău, România Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Romania.svg România Modificați la Wikidata
Religiecreștinism ortodox[*] Modificați la Wikidata
Ocupațiepreot ortodox[*]
preot Modificați la Wikidata
Funcția episcopală
PremiiOrdinul Național „Serviciul Credincios” ()

Ieronim Crețu (n. 21 noiembrie 1959, Brăești, Buzău) este un cleric ortodox român, episcop vicar patriarhal (cu titulatura Sinaitul) și membru al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

A urmat cursurile Seminarului Teologic din București, în perioada 1976-1981, iar între 1982-1986 a urmat cursurile Institutului Teologic de Grad Universitar din București[1].

În Iulie 1986 închinoviindu-se la Mănăstirea Bistrița județul Neamț. La 2 ianuarie 1987 a depus voturile monahale și în scurt timp a fost hirotonit ierodiacon, iar apoi ieromonah, fiind totodată hirotesit și duhovnic la Mănăstirea Bistrița – Neamț[2]. Începând cu 29 aprilie 1988 a fost numit preot slujitor la Catedrala patriarhală și responsabil al Bibliotecii Centrale patriarhale, iar de la 2 martie 1990, mare eclesiarh al Catedralei patriarhale. A fost hirotonit protosinghel la 25 decembrie 1990[1].

A fost delegat patriarhal la Locurile Sfinte și superior al Așezămintelor Românești din Israel.

Distincții[modificare | modificare sursă]

A fost decorat în noiembrie 2002 cu Ordinul național Serviciul Credincios în grad de Cavaler „pentru crearea și transmiterea cu talent și dăruire a unor opere literare semnificative pentru civilizația românească și universală”.[3]

Referințe[modificare | modificare sursă]