Ieronim Buzea

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Ieronim Buzea
Date personale
Născut23 octombrie 1873
Ștena, comitatul Târnava-Mare, Regatul Ungariei
Decedat23 februarie 1941
Cetățenie România Modificați la Wikidata
Ocupațieprotopop
Limbi vorbitelimba română Modificați la Wikidata

Ieronim Buzea (n. 23 octombrie 1873, Ștena (denumire veche), comitatul Târnava-Mare, Regatul Ungariei – d. 23 februarie 1941) a fost un deputat în Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, organismul legislativ reprezentativ al „tuturor românilor din Transilvania, Banat și Țara Ungurească”, cel care a adoptat hotărârea privind Unirea Transilvaniei cu România, la 1 decembrie 1918[1].

Biografie[modificare | modificare sursă]

Urmează școala primară în comuna Merchiașa din județul Târnava-Mare, iar apoi cursurile Liceului Ortodox din Brașov, pe baza cărora se înscrie la Seminarul Teologic Andreian din Sibiu, absolvind în 1894.

Funcționează un an ca învățător confesional în comuna Sadu, județul Sibiu, iar în 1895 este hirotonit preot și numit capelan pe lânga bunicul său, Iosif Lup, paroh în Stena, funcție pe care o păstrează până în 1905, când în urma morții bunicului său, devine el însuși preot paroh în Stena și în Filia Viscri, rămânând în funcție până la moarte. În două rânduri a fost protopop în Cohalm, funcție din care luptă activ împotriva stratificării din cadrul Școlii Confesionale Românești din comuna Paloș, județul Târnava-Mare[1].

Activitatea politică[modificare | modificare sursă]

Ca deputat în Adunarea Națională din 1 decembrie 1918, Ieronim Buzea a fost delegat al Protopopiatului Cohalm[1].

Recunoașteri[modificare | modificare sursă]

Pentru activitatea depusă în plan confesional, dar și în cel al luptei naționale a românilor ardeleni, Ieronim Buzea este distins cu brâu roșu de către I.P.S. Mitropolit Nicolae Bălan, iar Regele Ferdinand îi va acorda medalia „Răsplata muncii pentru biserică” și îl va numi membru al Ordinului Coroana României, în gradul de cavaler[1].

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c d Gelu Neamțu, Mircea Vaida-Voevod, 1 decembrie 1918, Mărturii ale participanților. Ioachim Crăciun: Documente la un sfert de veac de la Marea Unire, vol. I, Editura Academiei Române, București, pp. 72-75.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Gelu Neamțu, Mircea Vaida-Voevod, 1 decembrie 1918. Mărturii ale participanților, vol. I-II, Editura Academiei Române, București, 2005, ISBN 973-27-1258-9 (vol. I); ISBN 973-27-1264-3 (vol. II)

Lectură suplimentară[modificare | modificare sursă]

  • Daniela Comșa, Eugenia Glodariu, Maria M. Jude, Clujenii și Marea Unire, Muzeul Național Transilvania, Cluj-Napoca, 1998
  • Florea Marin, Medicii și Marea Unire, Editura Tipomur, Târgu Mureș, 1993
  • Silviu Borș, Alexiu Tatu, Bogdan Andriescu, (coord.), Participanți din localități sibiene la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918, Editura Armanis, Sibiu, 2015

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]