Sari la conținut

Husik Santurian

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Husik Santurian
Date personale
Născut Modificați la Wikidata
Sivas, Turcia Modificați la Wikidata
Decedat (90 de ani)[1] Modificați la Wikidata
Vaġaršapat, Provincia Armavir, Armenia Modificați la Wikidata
Cetățenie Armenia Modificați la Wikidata
Ocupațiepreot Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba armeană Modificați la Wikidata

Husik Santurian (în armeană Հուսիկ Սանթուրյան, în rusă Усик Сантурян) (n. 1920, Sevastia (Sivas), Turcia – d. 1 februarie 2011, Ecimiadzin, Armenia) a fost un arhiepiscop al Bisericii Apostolice Armene.

S-a născut în Turcia, primind la naștere numele de Azat Santurian. A devenit orfan la vârsta de cinci ani și a crescut la Jbeil (Liban) în Orfelinatul "Trtchnots Buyn" al lui Miss Yagobson. În 1935 a fost transferat la Orfelinatul German din Ierusalim pentru a urma cursuri de artă populară. După absolvirea studiilor în 1938, a lucrat ca profesor și cleric la Ierusalim în perioada 1939-1945.[2]

A emigrat în Armenia în anul 1947 și a lucrat în cadrul mai multor organizații. În perioada 1953-1955 a studiat la Seminarul Teologic Kevorkian din Ecimiadzin, după absolvirea căruia a fost hirotonit diacon. În februarie 1956 a fost hirotonit ieromonah și a primit numele monahal Husik. A activat apoi ca director al colecțiilor de artă de la Ecimiadzin. În 1959 a primit rangul de arhimandrit (vardapet).

În 1961 a fost ales ca Primat al Eparhiei Armene din Azerbaidjan. Un an mai târziu, în octombrie 1962, a fost hirotonit ca episcop de către Vazken I, patriarh și catolicos al tuturor armenilor. A fost ridicat ulterior la rangul de arhiepiscop printr-o enciclică a aceluiași catolicos.

Santurian a revenit în Armenia în 1965, îndeplinind funcțiile de asistent al Marelui Sacristan (1965-1972) și Mare Sacristan al Catedralei Patriarhale de la Ecimiadzin (1972-2000). A murit la 1 februarie 2011 la Mănăstirea "Sf. Gayane" din Ecimiadzin, unde a fost îngrijit de maicile mănăstirii de la începutul anului 2011. A fost înmormântat, două zile mai târziu, în cimitirul mănăstirii.

Patriarhul Karekin al II-lea Nersissian i-a acordat Ordinul „Sf. Nerses Șnorhali“ al Bisericii Apostolice Armene în semn de apreciere a activității sale îndelungate și devotate.

  1. ^ http://www.armradio.am/news/?part=soc&id=19132  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  2. ^ His Eminence Archbishop Husik Santurian Enters Eternal Rest Arhivat în , la Wayback Machine., accesat la 7 martie 2011

Legături externe

[modificare | modificare sursă]