Hugo de Payens

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Hugues de Payens

Hugo de Payens sau de Payns (c. 1070 - 1136), un cavaler francez din regiunea Champagne, a fost co-fondatorul și primul Mare Maestru al Cavalerilor Templieri. Cu ajutorul Sfântului Bernard de Clairvaux, el a creat Norma Latină, codul de comportament al Ordinului.

Biografie[modificare | modificare sursă]

S-a născut probabil la Château Payns, la 10 km de Troyes, în regiunea Champagne. La început a fost un vasal al contelui Hugue de Champagne, pe care l-a însoțit în prima cruciadă. Este foarte probabil ca Hugues să fi servit în armata lui Godefroy de Bouillon în timpul cruciadei. Contele Hugo de Champagne a mai vizitat Ierusalimul pentru a doua oară în 1108, însoțit fiind de Hugo, care a rămas acolo după ce acesta s-a întors în Franța. El i-a organizat pe primii nouă călugări-cavaleri cu misiunea de a apăra pelerinii din Țara Sfântă, ca urmare a rugăminților papei Urban al II-lea ca cineva să treacă la fapte.

De Payens l-a abordat pe regele Balduin al II-lea al Ierusalimului împreună cu opt cavaleri, doi dintre care îi erau frați, restul fiindu-i rude ori de sânge, ori prin căsătorie, pentru a-i consacra pe primii Cavaleri Templieri.

Ceilalți cavaleri erau Godefroy de Saint-Omer, Payen de Montdidier, Archambaud de St. Agnan, Andre de Montbard, Geoffrey Bison și doi oameni cunoscuți sub numele de Rossal și Gondamer. Al nouălea cavaler rămâne necunoscut, deși unii consideră că acesta era însuși contele Hugue de Champagne.

În calitate de Mare Maestru, el a condus Ordinul timp de aproape 20 de ani, până la moarte, punând bazele Ordinului drept o instituție internațională influentă atât pe plan militar, cât și pe plan financiar.

În timpul vizitei sale în Anglia și Scoția în 1128, el a strâns oameni și bani pentru Ordin și de asemenea a fondat prima Casă în Londra și încă una lângă Edinburgh la Balantrodoch,[1] acum cunoscută ca Temple, Midlothian, unde, împreună cu Catherine St. Clair, l-a vizitat pe Sir Henry Sinclair de Roslin. Dacă era căsătorit cu Catherine nu este cunoscut, aceasta fiind în continuare o problemă destul de controversată.[2]

El a murit în Palestina în 1136 și a fost urmat în funcția de Mare Maestru de Robert de Craon.

Note[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]


Predecesor:
--
Mare Maestru al Ordinului Templierilor
11181136
Succesor:
Robert de Craon