Horia, Tulcea

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Horia
—  Sat  —
Horia se află în România
Horia
Horia
Horia (România)
Poziția geografică
Horia se află în Județul Tulcea
Horia
Horia
Horia (Județul Tulcea)
Aplasarea localității pe harta județului
Coordonate: 45°1′35″N 28°27′8″E45°1′35″N 28°27′8″E

ȚarăFlag of Romania.svg România
JudețActual Tulcea county CoA.png Tulcea
Comună Horia

SIRUTA160537

Altitudine[2]57 m.d.m.

Populație (2011)
 - Total863 locuitori

Fus orarEET (+2)
 - Ora de vară (DST)EEST (+3)
Cod poștal827095
Prefix telefonic+40 x40 [1]

Prezență online
GeoNames Modificați la Wikidata

Horia este satul de reședință al comunei cu același nume din județul Tulcea, Dobrogea, România.

Prezentare generală[modificare | modificare sursă]

Comuna Horia este situată în partea central-vestică a județului Tulcea, fiind delimitată de următoarele teritorii comunale: la nord-vest se află teritoriul administrativ al comunei Hamcearca, la vest teritoriul administrativ al comunei Cerna, la sud teritoriul administrativ al comunei Ciucurova, la est se află teritoriul administrativ al comunei Izvoarele.

Râul Cerna traversează DN 22D, Măcin-Horia, în dreptul unor culturi de hamei, după care urmează îndeaproape rambleul mai înalt al unei foste căi ferate de carieră.

După ce străbat localitățile Nifon, Hamcearca și Balabancea, apele Râului Taiței sunt zăgăzuite în lacul de acumulare Horia. Acesta are o adâncime maximă de 6m în zona barajului și este populat cu crap de crescătorie.

Lacurile de baraj antropic, le aflăm pe Râul Taița, în amonte de localitatea Horia, dar și pe Râul Luncavița, la Cetățuia și la intrarea în localitatea Luncavița.

Clima este continentală de stepă cu caracter colinar, ierni nu prea reci, temperatura medie anuală 11,1°C; cantitatea medie de precipitații 444,5mm/mp anual.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Comuna Horia este o așezare rurala de tip adunat, cu vatră bine conturată, amplasată de-a lungul șoselei nationale Tulcea-Măcin, la o distanta de 39 km de municipiul Tulcea.

Localitatea Horia este menționată documentar în hărțile secolului al XVIII-lea, ca un cătun cu câteva sate: Cloșca (anterior numită Dautcea și, după 1912, Încoronarea), Florești (fostă numită Islam Geaferca) și Horia (in secolul al XIX-lea a avut denumirea turcească Ortachioi, iar la începutul secolului al XX-lea (1924-1947) localitatea a primit denumirea de Regina Maria[3]. În anul 1947 localitatea primește denumirea actuală, Horia.

Ca structură etnică, satul Horia a fost întemeiat de o comunitate musulmană, la care s-au adăugat în timp români și bulgari, iar în prezent este alcătuită din populație majoritar românească[4].

Școala[modificare | modificare sursă]

Școala cu clasele I-VIII[5][6] din localitate a funcționat ca unitate de învățămant de pe la 1900, în mai multe localuri improvizate. În luna mai a anului 1970 a început construcția clădirii actuale a școlii, intrată în folosință la 15 septembrie 1971. Scoala cu clasele I-VIII  este situata in centrul localitatii Horia. Scolarizeaza 171 copii, in trei cicluri de invatamant: preprimar, primar si gimnazial. Functioneaza in doua cladiri cu destinatia scoala, respectiv, gradinita. Este unitate de invatamant de stat, de zi, coordonatoare, avand in structura sa si Gradinita Floresti.

Economie[modificare | modificare sursă]

Desi se întinde pe o suprafață mică, comuna Horia beneficiază de o gamă variată de resurse minerale solide: roci metamorfice (sisturi cristaline), roci magmatice (granit, riolite) si roci sedimentare (carbonifere, triasice medii, cenomaniene, pleistocene medii si superioare).

Sisturile cristaline apar în Dealul Coslugea si dealul Bocluge si în zona sud-estică a comunei. Granitul existent în perimetrul comunei se găseste la nord, la aproximativ 2 km nord-vest de localitatea Florești. Resursele existente sunt mari.

Riolitul se găseste sub forma unor corpuri circulare de câteva sute de metri diametru, unul aflat la mai puțin de 1 km vest de satul Florești si două la 600-800 m vest si sud-vest de localitatea Horia. Resursele sunt mici spre medii. Un alt tip de riolit se află în colțul extrem sud estic al comunei.

La sud de satul Horia este semnalată prezența unui diorit (cenusiu, grauntos, compact, masiv, dur, acoperit de gresii calcaroase). S-a exploatat într-o carieră aflată la 2 km de localitate si s-a valorificat îndeosebi ca piatra spartă pentru întreținerea drumurilor. Din el se pot confectiona pavele si bordure si se pot întrebuința la executarea lucrărilor de consolidari, la confecționarea de betoane asfaltice de mare rezistență.

Depozitele carbonifere inferioare constituie Formațiunea de Carapelit, întâlnită si în alte comune. Ea este constituită din sisturi argiloase, grauwacke si conglomerate. Se înâlnesc în zona sud-vestică a comunei, la vest si sud-vest de localitatea Horia, sub forma unor corpuri de până la 2 km lungime. Resursele sunt mari iar condițiile de exploatare sunt bune.

Depozitele triasice medii au o răspândire restrânsă, formând un corp de peste 1 km lungime, existent în partea de sud-est a comunei. Sunt alcătuite din calcare triasice medii (anisiene si ladiniene) cu amoniți iar resursele existente sunt medii.

Cenomanianul apare pe o arie restrânsă în partea sudică a comunei. El este alcătuit din conglomerate calcaroase, calcare grezoase glauconitice, uneori calcare lumaselice. Resursele sunt medii iar condițiile de exploatare în carieră sunt favorabile.

În două (Horia si Florești) din cele trei localități ale comunei se regăsesc urmele vechilor cariere de exploatare a rocilor. În împrejurimile localității Horia s-au extras diorite, riolit si gresie. Dioritul (cenusiu, grăunțos, compact, masiv, dur, acoperit de gresii calcaroase) s-a exploatat într-o carieră aflată la 2 km sud de Horia. S-a valorificat îndeosebi ca piatră spartă pentru întreținerea drumurilor dar din el se pot confecționa pavele si bordure si se poate folosi la executarea lucrărilor de consolidari si la confecționarea de betoane asfaltice de mare rezistență.

Lângă Florești, la 15 km nord-vest de localitate, în Dealul Babair, s-a extras un conglomerat de culoare închisă, având o grosime de aproximativ 10 m. După operația de concasare el s-a folosit ca pietris pentru întreținerea drumurilor.

Personalități ale satului[modificare | modificare sursă]

Turism[modificare | modificare sursă]

  • Villa rustica romana - vestigiile unei asezari romane.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ x indică operatorul telefonic: 2 pentru Romtelecom și 3 pentru alți operatori de telefonie fixă
  2. ^ Google Earth 
  3. ^ „Familia Regală a României”. 
  4. ^ „Commune Horia, Tulcea, descriere”. 
  5. ^ „Școala cu clasele I-VIII”. 
  6. ^ „Eco-Școala cu clasele I-VIII”. 
  7. ^ „Gheorghe Mihalcea listat în repertoriul specialiștilor cu doctorat din județul Tulcea” (PDF). 
  8. ^ „Gheorghe Mihalcea: Volume, articole, referințe” (PDF). 
  9. ^ „Gheorghe Mihalcea: folclorist”. 

Legături externe[modificare | modificare sursă]