Hogevank

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Mănăstirea Hoge
(Հոգեվանք)

Biserica Sf. Karapet; în plan apropiat, ruine ale zidurilor unui templu din secolul al VII-lea
Informații generale
ConfesiuneBiserica Apostolică Armeană
Jurisdicție religioasăŠiraki t’em[*][[Širaki t’em (Armenian Apostolic diocese)|​]]  Modificați la Wikidata
ȚaraArmenia
provincie[*]Provincia Shirak
Coordonate40°31′27″N 43°54′36″E / 40.524075°N 43.909875°E ({{PAGENAME}})
Date despre construcție
Stil arhitectonicarhitectură armenească[*]  Modificați la Wikidata
Istoric
Data începerii  Modificați la Wikidata
Localizare

Hogevank (în armeană Հոգեվանք; transliterat „Hogevank” sau „Hokevank”; trad. Mănăstirea Hoge) este o mănăstire medievală situată lângă satul Sarnaghbyur (Սառնաղբյուր), în provincia Shirak din Armenia.[1] Este cunoscută și sub denumirile Karmir vank (Կարմիր վանք)[2] sau Dzoragyughi vank (Ձորագյուղի վանք),

Biserica „Sfântul Karapet” (Սբ. Կարապետ), terminată în 1205, este principala clădire a complexului monastic. Însă, conform unei inscripții din partea superioară a intrării de nord, biserica a fost numită inițial „Sfântul Stepanos” (Սբ. Ստեփանոս).

Altarul are două intrări: una dinspre vest, cealaltă dinspre nord. Pe latura de est se află altarul principal în formă semicirculară, cu sacristii arcuite, așezate pe fiecare parte în unghi drept. Turla bisericii este de formă cilindrică.[3] În urma cutremurului din 1939, cupola bisericii Sfântul Karapet a fost distrusă. Ea a fost restaurată în 1980. Inițial, biserica a fost construită din tuf lustruit de culoare roșie. Totuși, în timpul restaurării bisericii s-a folosit și tuf de culoare maro sau neagră. Din loc în loc, pe pereții exteriori sunt inserate inscripții.[4]

În interiorul bisericii există semne comemorative sculptate pe patru fețe, realizate în secolele al IV-lea și al V-lea, precum și numeroase lespezi sparte de Hacikar (cruci cioplite pe blocuri de piatră, specifice Armeniei) din secolul al XIII-lea. Din cauza vechimii, inscripțiile de pe ele nu mai sunt lizibile.

La nord de Biserica „Sfântul Karapet” se găsesc ruine ale navei unei capele din secolul al V-lea și ale unui templu cu patru abside din secolul al VII-lea.[5]

Galerie[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Hasratyan, Murad (). „Հոգեվանք [Hogevank]”. Հայկական սովետական համայնագիտարան [Enciclopedia armeană sovietică]. 6. Erevan: Enciclopedia armeană. p. 504. 
  2. ^ „Karmir Vank (Red Monastery)”. monumentwatch.org. Arhivat din original la . Accesat în . 
  3. ^ Grigoryan, Vahagn (). „Վաղ միջնադարի հայկական քառախորան հուշարձանները [Monumente armene cu patru abside din Evul Mediu timpuriu]”. ԼՀԳ [Լրաբեր հասարակական գիտութիւնների] (1). 
  4. ^ Yeghiazaryan, Hovsep (). Շիրակի լեռնահովտի պատմական հուշարձանները [Historical Monuments in the Shirak Canyon]. Yerevan. 
  5. ^ Grigoryan, Vahagn (). Հայաստանի վաղ միջնադարյան կենտրոնագմբեթ փոքր հուշարձանները [Mici monumente cu turlă centrală ale Evului Mediu timpuriu în Armenia]. Erevan. 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Materiale media legate de Hogevank la Wikimedia Commons