Hironobu Sakaguchi

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Hironobu Sakaguchi
Date personale
Născut (61 de ani)[1] Modificați la Wikidata
Hitachi, Japonia Modificați la Wikidata
Cetățenie Japonia Modificați la Wikidata
Ocupațieproducător de jocuri video
regizor de film
informatician
autor Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba japoneză[2][5] Modificați la Wikidata
Activitate
DomiciliuHonolulu  Modificați la Wikidata
Alma materYokohama National University[*][[Yokohama National University (Japanese national university)|​]]  Modificați la Wikidata
Influențat deHayao Miyazaki[3]  Modificați la Wikidata
PremiiGame Developers Choice Award - Lifetime Achievement[*][[Game Developers Choice Award - Lifetime Achievement (video game award)|​]] ()[4]  Modificați la Wikidata
Prezență online
Hironobu Sakaguchi, creatorul seriei Final Fantasy

Hironobu Sakaguchi (坂口 博信 Sakaguchi Hironobu?) (născut pe 25 noiembrie 1962) este un designer, producător și regizor de jocuri video japonez. Este recunoscut internațional pentru crearea seriei Final Fantasy.

Începuturile[modificare | modificare sursă]

Sakaguchi s-a născut în Hitachi, Ibaraki, în Japonia. El a absolvit liceul Mito iar apoi s-a orientat către studiul electricității la Universitatea Națională Yokohama în departamentul de inginerie, dar și-a abandonat studiile împreună cu Hiromichi Tanaka în 1983.

Square Co., Ltd.[modificare | modificare sursă]

O dată în afara universității, Sakaguchi a co-fondat compania Square Co., Ltd. (acum sub numele de Square Enix Co., Ltd.) împreună cu Masafumi Miyamoto în septembrie 1983, care pe timpul acela era o ramură a Denyūsha Electric Company.[necesită citare] La scurt timp după aceea, a devenit Directorul de Dezvoltare și de Planificare al companiei. Primele jocuri au avut foarte puțin succes. Sakaguchi a decis atunci să creeze un ultim joc cu tot restul banilor companiei Square, numindu-l Final Fantasy (Fantezia Finală). Jocul a fost lansat în Japonia pentru Famicom (cunoscut internațional sub numele de Nintendo Entertainment System) pe 18 decembrie 1987. Jocul a devenit un hit instantaneu pe teritoriul Japoniei, iar Sakaguchi, surprins de succesul său neașteptat, a decis să rămână în industria jocurilor. Final Fantasy a devenit o frașniză de succes, ce se bazează pe povești singure, spin-off, și continuări directe. În 1991, după lansarea jocului Final Fantasy IV petru Super Famicom (cunoscut internațional sub nemele de Super Nintendo Entertainment System), a fost onorat cu poziția de vicepreședinte executiv [necesită citare]. Implicarea sa s-a micșorat o dată cu apariția jocului Final Fantasy VI, lansat pe 2 aprilie 1994 (el devenind producător, până atunci fiind regizorul toate jocurilor precedând Final Fantasy V) pentru Super Famicom și peste un an, în 1995, a devenit președintele companiei Square USA, Inc [necesită citare]. Mai târziu a devenit un producător executiv al jocurilor Final Fantasy, precum și al altor jocuri Square ca de exemplu Vagrant Story, Parasite Eve și Kingdom Hearts.

Carieră în jocuri[modificare | modificare sursă]

Sakaguchi a avut o carieră lungă în industria video cu peste 80 de milioane de jocuri video vândute pe glob.

Timp ca regizor[modificare | modificare sursă]

Dorind de mult timp să combine mesajul transmis de un film și interactivitatea unui joc, Sakaguchi a făcut pasul de la joc la film când a devenit regizorul filmului Final Fantasy: The Spirits Within, bazat pe seria Final Fantasy. Filmul a fost oarecum a doua cea mai mare bombă box office în istoria cinematografiei, pierzând peste $120 de milioane de dolari și provocând închiderea ramurii Square Pictures.

Demisia de la Square[modificare | modificare sursă]

Sakaguchi a demisionat voluntar din poziția sa de vicepreședinte executiv la Square. Acest eveniment a redus capitalul financiar a lui Square, care apoi s-a unit cu compania sa rivală, Enix, ceea ce a format Square Enix în 2003. Sakaguchi a fondat după aceea Mistwalker cu ajutorul financiar al Microsoft Game Studios.

Premii[modificare | modificare sursă]

În 2000, Sakaguchi a deveit a treia persoană din Galeria de Onoare a Academiei Științelor și Artelor Interactive.

Mistwalker[modificare | modificare sursă]

În 2001, a fondat Mistwalker, care s-a pus în funcțiune în 2004. În februarie 2005, s-a anunțat că Mistwalker va lucra cu Microsoft Game Studios pentru a produce două jocuri video de rol pentru Xbox 360. În afară de Blue Dragon și Lost Odyssey, Sakaguchi produce și ASH: Archaic Sealed Heat pentru Nintendo DS.

Jocuri create[modificare | modificare sursă]

Lui Hironobu Sakaguchi i s-au atribuit, într-o anumit măsură, următoarele jocuri.[6].

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Hironobu Sakaguchi, Store norske leksikon 
  2. ^ https://plus.si.cobiss.net/opac7/conor/185312867  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  3. ^ http://www.next-gen.biz/features/defense-final-fantasy-xii  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  4. ^ https://www.gamechoiceawards.com/archive/lifetime  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  5. ^ CONOR[*][[CONOR (authority control file for author and corporate names in Slovene system COBISS)|​]]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
  6. ^ MobyGames.com

Legături externe[modificare | modificare sursă]