Henriette Mendel

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Henriette Mendel

Henriette Mendel de Friedrich Dürck
Date personale
Nume la naștereAuguste Henriette Mendel
Născută[1] Modificați la Wikidata
Darmstadt, Marele Ducat Hessa Modificați la Wikidata
Decedată (58 de ani)[1] Modificați la Wikidata
München, Bavaria, Imperiul German Modificați la Wikidata
ÎnmormântatăAbația Tegernsee Modificați la Wikidata
Cauza decesuluicauze naturale (cancer uterin[*]) Modificați la Wikidata
Căsătorită cu Ludwig de Bavaria (m. 1859)
Copii Marie Louise von Larisch-Wallersee (1858-1940)
Karl Emanuel (1859)
Cetățenie Regatul Bavariei Modificați la Wikidata
Ocupațieactriță de teatru
Limbi vorbitelimba germană Modificați la Wikidata
Activitate
Alte numeHenriette Mendel, Baroană de Wallersee

Auguste Henriette Mendel, baroană de Wallersee (n. , Darmstadt, Marele Ducat Hessa – d. , München, Bavaria, Imperiul German), a fost o actriță germană și soția ducelui Ludwig de Bavaria .

Biografie[modificare | modificare sursă]

Henriette a fost actriță la Teatrul Curții Ducale din Hessa, la Darmstadt și la Augsburg. Ea s-a îndrăgostit de ducele Ludwig de Bavaria, fratele cel mare al împărătesei Elisabeta a Austriei. Relația dintre cei doi a fost dificilă deoarece familia ducelui se aștepta ca Ludwig să se căsătorească cu o persoană care să corespundă statului său. Abia după ce pe 24 februarie 1858 s-a născut fiica lor nelegitimă Marie Louise (devenită ulterior contesa Larisch-Moennich), a avut loc o apropiere de familia ducală. Karl Emanuel, cel de-al doilea copil, s-a născut pe 9 mai 1859, însă a murit pe 1 august 1859. Cuplul nu a mai avut alți copii. Henriette a fost înnobilată primind titlul de „baroană de Wallersee”. Acest titlul era ereditar, deci putea fi moștenit de descendenți. Căsătoria morganatică dintre Henriette baroană de Wallersee și ducele Ludwig de Bavaria a avut loc pe 28 mai 1859 la Augsburg. Când Ludwig s-a căsătorit cu Henriette, el a trebuit să renunțe la dreptul său de prim născut (primogenit) pierzând astfel o mare parte din avere și rangul de duce pe care l-ar fi moștenit. Ulterior Henriette a fost foarte iubită de familia în care ea s-a făcut de multe ori utilă.

Înainte de sinuciderea prințului moștenitor Rudolf al Austriei în 1889, fiica Henriettei, Marie Louise, s-a lăsat prinsă în relația amoroasă dintre Rudolf și Mary Vetsera, fiind ulterior repudiată de familia imperială pentru totdeauna.[2] [3]

Henriette a murit de cancer în 1891.

Descendenți[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c d Henriette Mendel, The Peerage, accesat în  
  2. ^ Sokop, Brigitte. Jene Gräfin Larisch ... Marie Louise Gräfin Larisch-Wallersee, Vertraute der Kaiserin – Verfemte nach Mayerling. Böhlau, Köln. ISBN 3-205-07231-6. 
  3. ^ Wallersee-Larisch, Marie Louise. Meine Vergangenheit. Fontane, Berlin, 1913. ISBN 9783991173274. 

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Brigitte Sokop: Acea contesa Larisch. . . Marie Louise contesa Larisch-Wallersee, confidentă a împărătesei - ostracizată după Mayerling. Böhlau, Köln 1985, ISBN 3-205-07231-6 (Ediția a 4-a, Köln 2006, ISBN 3-205-77484-1 ).