Sari la conținut

Henri Salvador

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Henri Salvador
Date personale
Nume la naștereHenri Gabriel Salvador Modificați la Wikidata
Născut18 iulie 1917
Sinnamary, Guayana-Franceză
Decedat13 februarie 2008
Paris
ÎnmormântatCimitirul Père-Lachaise Modificați la Wikidata
Cauza decesuluicauze naturale (Anevrism) Modificați la Wikidata
Frați și suroriAndré Salvador[*][[André Salvador (French singer, musician, composer and actor (1913-2003))|​]]
Alice Salvador[*][[Alice Salvador (1 Jan 1915 - 3 Mar 2008)|​]] Modificați la Wikidata
Căsătorit cuJacqueline Porel[*]
Jacqueline Garabedian[*][[Jacqueline Garabedian |​]] ()[2][3]
Sabine de Ricou[*][[Sabine de Ricou |​]] ()[4]
Catherine Costa[*][[Catherine Costa |​]] ()[5] Modificați la Wikidata
CopiiJean-Marie Périer[*][[Jean-Marie Périer (French photographer and film director)|​]] Modificați la Wikidata
Cetățenie Franța Modificați la Wikidata
Ocupațiecântăreț
Limbi vorbitelimba franceză[6][7] Modificați la Wikidata
Activitate
Alte numeHenry Cording[1]  Modificați la Wikidata
PremiiComandor al Legiunii de Onoare[*]
Comandor al Ordinului Național de Merit[*]
Comandor al Ordinului Artelor și Literelor[*]
Ordem do Mérito Cultural (Brasil)[*][[Ordem do Mérito Cultural (Brasil) (cultural order in Brazil)|​]] ()
Victoire de l'artiste interprète masculin[*][[Victoire de l'artiste interprète masculin (French music award)|​]] ()
Legiunea de Onoare în grad de Ofițer[*] ()
Victoire de l'album de chansons, variétés[*][[Victoire de l'album de chansons, variétés (French music award)|​]] ()  Modificați la Wikidata
Prezență online

Henri Gabriel Salvador (n. 18 iulie 1917, Sinnamary, Guiana Franceză - d. 13 februarie 2008, Paris) a fost un remarcabil cântăreț interpret de șansoane, de muzică de jazz și cabaret, și ghitarist francez, născut într-o familie afro-caraibă în Guiana franceză. Salvador este considerat ca unul din întemeietorii Rock and roll-ului și din precursorii muzicii Bossa Nova.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Henri Salvador a avut doi frați. El este fiul unor părinți guadelupezi. Tatăl, Gabriel Clovis Salvador, cu rădăcini spaniole,era perceptor de impozite, iar mama lui, Antonine Paterne, era de origine afro-caraibă. Cântăreț de șansonete, comic, editor, muzician și actor, Henri Salvador a influențat câteva decenii cultura națională franceză. El și chitaristul Django Reinhardt au format un cuplu reușit, atrăgând atenția publicului. În anii celui de-al doilea război mondial, din cauza regimului legilor rasiste, a părăsit Franța în 1941 împreună cu orchestra lui Ray Ventura pentru a se refugia temporar în America de Sud. Reușește prin anii 1950 să popularizeze dansul rock'n'roll în Franța. Mai târziu, prin umorul său, atrage simpatia celor mici, realizând în anii 1980 o revenire publică fulminantă.

În anul 2000 devine popular cu albumul „Chambre Avec Vue“ în lumea copiilor. Cu o serie de cântăreți tineri talentați Salvador aduce ritmurile jazz-ului și al bossa-novei sud-americane pe scenele lumii. Cântecul lui „Chambre Avec Vue“ a fost premiat cu aur, primind și legiunea de onoare. Salvador întreprinde o serie de turnee în Europa, Canada, USA, Brazilia și în regiunea Caraibelor.

  1. ^ https://catalogue.bnf.fr/ark:/12148/cb13982314s, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  2. ^ https://www.bridgemanimages.com/fr/noartistknown/wedding-of-jacqueline-carabidjan-and-henri-salvador-on-january-24-1950-in-paris-b-w-photo/black-and-white-photograph/asset/1643761, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  3. ^ https://www.bridgemanimages.com/fr/noartistknown/henri-salvador-and-his-2nd-wife-jacqueline-garabedian-l-with-nicole-courcel-at-premiere-of-play/black-and-white-photograph/asset/1667172, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  4. ^ https://www.bridgemanimages.com/fr/noartistknown/mariage-of-the-singer-henri-salvador-and-sabine-de-ricou-neuilly-france-may-23th-1986-b-w-photo/black-and-white-photograph/asset/1675903, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  5. ^ https://www.leparisien.fr/culture-loisirs/star-henri-salvador-s-est-marie-30-11-2001-2002623554.php, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  6. ^ Autoritatea BnF, accesat în  
  7. ^ CONOR[*][[CONOR (authority control file for author and corporate names in Slovene system COBISS)|​]]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)