Helen Damico

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Helen Damico
Date personale
Născută[1] Modificați la Wikidata
Insula Chios, Administrația descentralizată a Mării Egee⁠⁠(d), Grecia Modificați la Wikidata
Decedată (89 de ani)[2][3] Modificați la Wikidata
Akron, Ohio, SUA[2] Modificați la Wikidata
Cauza decesuluicauze naturale[3] (COVID-19[3]) Modificați la Wikidata
Cetățenie Statele Unite ale Americii Modificați la Wikidata
OcupațieScandinavian studies scholar[*][[Scandinavian studies scholar (person who studies the Scandinavian languages and cultures)|​]] Modificați la Wikidata
Activitate
InstituțieUniversitatea din New Mexico[*][3]  Modificați la Wikidata
Alma MaterUniversitatea New York  Modificați la Wikidata
OrganizațiiMedieval Academy of America[*][[Medieval Academy of America (historical society)|​]][4]  Modificați la Wikidata
PremiiFellow of the Medieval Academy of America[*][[Fellow of the Medieval Academy of America |​]] ()[4]  Modificați la Wikidata
Prezență online

Helen Damico (n. , Insula Chios, Administrația descentralizată a Mării Egee⁠⁠(d), Grecia – d. , Akron, Ohio, SUA) a fost o profesoară universitară specializată în engleză veche și literatura anglo-saxonă.

Carieră[modificare | modificare sursă]

Damico a fost profesor emerit la Universitatea din New Mexico, unde a început să predea în 1981 și unde a fondat Institutul de Studii Medievale. Ea fusese anterior parte a corpului didactic la Brooklyn College și Universitatea din Minnesota. A obținut o diplomă de licență de la Universitatea din Iowa în 1952 și a primit doctoratul de la Universitatea din New York în 1980.

Autoare a Beowulf's Wealhtheow and the Valkyrie Tradition, Damico a adus contribuții importante studiului femeilor în literatura engleză veche și scandinavă veche. Studiile sale asupra Wealhþeow sunt frecvent citate[5][6][7]. Ea a observat reprezentări ale valkyriilor atât în Wealhþeow, cât și în mama lui Grendel în poemul engleza veche Beowulf (cca. 700-1000 AD)[8].

Damico a primit Premiul Humanities New Mexico pentru Contribuții la Disciplinele Umaniste și Premiul CARA al Medieval Academy of America pentru Servicii Deosebite aduse Studiilor Medievale.

Viață personală[modificare | modificare sursă]

Născută în Chios, Grecia, Damico a emigrat în Statele Unite în 1937. A murit pe 14 aprilie 2020, ca urmare a complicațiilor cauzate de COVID-19, în timpul pandemiei de coronaviroză[9].

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b Virtual International Authority File, accesat în  
  2. ^ a b c https://www.billowfuneralhomes.com/obituary/DrHelen-Damico  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  3. ^ a b c d e Damico, retired UNM Beowulf scholar, dies of COVID-19 (în engleză), accesat în  
  4. ^ a b https://www.themedievalacademyblog.org/2015-fellows-of-the-medieval-academy/, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  5. ^ Carruthers, Leo (). „Rewriting Genres: Beowulf as Epic Romance”. În Leo Carruthers. Palimpsests and the Literary Imagination of Medieval England: Collected Essays. Raeleen Chai-Elsholz, Tatjana Silec. Palgrave Macmillan. pp. 139–56. ISBN 9780230118805. 
  6. ^ Hill, John M (). Narrative Pulse of Beowulf: Arrivals and Departures. U of Toronto P. p. 65. ISBN 9781442691940. 
  7. ^ Chickering, Howell (). „Poetic Exuberance in the Old English Judith”. Studies in Philology. 106 (2): 119–36. JSTOR 25656006. 
  8. ^ Marshall, David W. (). „Getting Reel with Grendel's Mother: Abject Maternal and Social Critique”. În Karl Fugelso. Defining Neomedievalism(s). Boydell & Brewer. pp. 135–59. ISBN 9781843842286. Accesat în . 
  9. ^ „Obituary: Dr. Helen (Pittas) Damico”. Billow Funeral Homes. Accesat în .