Hector de Saint-Denys Garneau

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Hector de Saint-Denys Garneau

Hector de Saint-Denys Garneau (n. 13 iunie 1912 - d. 24 octombrie 1943) a fost un poet canadian de limbă franceză.A fost nepotul istoricului François-Xavier Garneau.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Nascut la Montréal, în 13 iunie 1912, într-o familie înstarita, Garneau creste într-un mediu cultivat – este stranepot al istoricului si poetului canadian François-Xavier Garneau (1809- 1866). Poetul îsi petrece o parte din anii copilariei la vila familiei sale din Sainte-Catherine-de-la-Jacques-Cartier, în compania verisoarei sale, Anne Hébert, devenita ulterior o voce importanta a literaturii francophone. In 1923, Garneau se stabileste, împreuna cu parintii sai la Montréal. In acelasi an incepe sa studieze la Colegiile Sainte-Marie, Loyola si apoi la Jean-de-Brébeuf. In paralel urmeaza cursuri de pictura la Colegiul de arte frumoase, însa probleme de sanatate îl obliga sa întrerupa studiile în 1934.

La varsta de 16 ani contacteaza o febra reumatismala care îi cauzeaza complicatii cardiace. Cativa ani mai tarziu, medicii îi descopera o leziune la inima. Perceptia sa asupra lumii se schimba radical în momentul în care devine constient de fragilitatea propriei existente. Constrans sa intrerupa definitiv studiile in filozofie, tanarul Garneau cade prada depresiei.

In 1934, fondeaza revista « La Rélève » împreuna cu Robert Charbonneau, Robert Élie si Paul Beaulieu. Publica un singur volum de poeme, Regards et jeux dans l’espace, in 1937, marcand o turnura in literatura Québecului, care se limita pana atunci la o palida imitatie a literaturii franceze.

Totusi, acest volum este primit cu reticenta, ceea ce va avea un efect negativ asupra moralului autorului. Numai dupa moartea sa va fi recunoscut ca precursor al literaturii moderne québécoase. Saint-Denys Garneau moare, în circumstante considerate enigmatice, la varsta de 31 de ani, pe 24 octombrie 1943, în regiunea Sainte-Catherine-de-la-Jacques-Cartier, în nordul Québecului, unde se retrage deceptionat de primirea rece a poeziei sale. Se admite totusi ca decesul sau se datoreaza unei crize cardiace survenite în timpul unei plimbari cu barca.

Scrieri[modificare | modificare sursă]

Nepot al poetului Alfred Garneau si var al poetei si romancierei Anne Hébert, fiul unei familii înstarite originare din Montréal, Hector de Saint-Denys Garneau începe studiile la Jezuiti si este atras de poezie de la o varsta frageda. Frecventeaza la inceput scolile Sainte-Marie(1923), Loyola(1924) si Jean-de-Brebeuf, înainte sa se inscrie la Scoala de arte frumoase din Montréal. Suferind de reumatism cardiac, întrerupe cursurile in 1934. Frecventeaza cercul tinerilor intelectuali catolici timp de trei ani si publica in 1937 primul volum de poezii intitulat Regards et jeux dans l’espace. Volumul a fost primit cu raceala de public, fapt care îl determina sa se izoleze la vila familiei sale, in Sainte-Catherine de Fossambault si moare la scurt timp din cauza unei crize cardiace. Poésies complètes si Journal sunt publicate postum.

John Glassco a tradus în engleza poemele lui de Saint-Denys Garneau (Complete poems of Saint Denys Garneau, Ottawa, 1975) iar Luis Vicente de Aguinaga le-a tradus in spaniola (Todos y cada uno. Poemas, Guadalajara, 2007). Opera sa lirică exprimă sentimentul tragic al singurătății și obsesia morții și marchează începutul poeziei canadiene moderne.

  • 1937: Priviri și jocuri în spațiu ("Regard et jeux dans l'espace")
  • 1949: Singurătăți ("Solitudes")
  • 1954: Jurnal ("Journal").

Palmares

  • Maison Henry Morgan, 1926
  • Association des auteurs canadiens, 1928
  • Canadian Authors Association, 1929