Heartland FC

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Heartland FC
Informații generale
Nume completHeartland Football Club
PoreclăSpartanii
Nume precedent(e)Spartans FC (1979-1985)
Iwuanyanwu Nationale (1985-2006)
Data fondării1976
Culori 
StadionDan Anyiam Stadium
(10.000 de locuri)
CampionatPrima Ligă
PreședinteCharles Ezekwem
Prezență online
heartlandfootball.com.ng
Palmares
NaționalCampionatul Nigeriei (5)
Cupa Nigeriei (3)
Supercupa Nigeriei (2)
Echipament
Acasă
Deplasare

Heartland Football Club este un club de fotbal Nigeria cu sediul în Owerri. Echipa concurează în prima ligă, primul eșalon al fotbalului nigerian.

Istoria clubului[modificare | modificare sursă]

Clubul a fost fondat ca Spartans FC în 1976, cunoscut mai târziu ca Iwuanyanwu Nationale din 1985 până în 2006. Primul lor meci internațional a fost un amical disputat împotriva lui Ararat Erevan al URSS, pe care Spartans l-a câștigat cu 2-0 pe stadionul Township, Tetlow Road, Owerri, în august 1976. Spartans FC a fost susținut de guvernul statului Imo, care însuși fusese fondat în 1976, și a avut sprijinul administrației de stat, inclusiv al armatei statului. Spartans FC a jucat meciuri pe Old Owerri Stadium.

Spartans FC a fost redenumită Iwuanyanwu Nationale FC în 1985, după o schimbare cu succes a proprietății de la Guvernul statului Imo la șef Emmanuel Iwuanyanwu. Iwuanyanwu Nationale s-a angajat într-un tur de antrenament de 3 săptămâni în Brazilia în ianuarie 1986. În acel sezon, Nationale a terminat pe locul secund în topul ligii nigeriene.

Sfârșitul anilor 1980 a fost cel mai de succes perioadă din istoria clubului, când au câștigat patru campionate consecutive din 1987 până în 1990. Au ajuns în finala Cupei Africii a Cluburilor Campionilor din 1988 și a Ligii Campionilor CAF 2009, primul turneu continental african al cluburilor. În acest timp, clubul a prezentat câțiva jucători ai echipei naționale nigeriene, cum ar fi Thompson Oliha, Benedict Iroha și Uche Okechukwu. Rivalele lor locale sunt Enyimba Internațional și Enugu Rangers.