Bridge FC

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Bridge FC
Informații generale
Nume completBridge Boys Football Club
PoreclăShalom Boyz
Nume precedent(e)Julius Berger
Data fondării1972 [1]
Culori 
StadionOnikan Stadium
(5.000 de locuri)
CampionatMetro Pro League
PreședinteNigeria Adebanjo Shalom
AntrenorNigeria Danmola Lateef
Palmares
NaționalCampionatul Nigerian (2)
Cupa Nigeriei (2)
Supercupa Nigeriei (2)
Echipament


Acasă

Bridge Boys Football Club este un club de fotbal nigerian din orașul Lagos. Echipa joacă în divizia 1 a Nigeriei, cunoscută în prezent ca Liga Națională Nigeriană, este cea de-a doua competiție ca importanță în ierarhia fotbalului nigerian.

Istoria clubului[modificare | modificare sursă]

Clubul Bridge a fost fondat la mijlocul anilor 1970, mai exact în 1975, ca urmare a unei asociații cu compania de construcții a grupului Bilfinger Berger [2], clubul a fost cunoscut sub numele de Julius Berger Football Club până în 2010 și a fost una dintre cele mai de succes cluburi din Nigeria. După ce compania Bilfinger Berger a redus în mod semnificativ finanțarea[3] pentru club, echipa de fotbal a început să scadă, rezultând retrogradarea din prima ligă nigeriană în 2006. De atunci, clubul a jucat numai în divizia 1, al doilea nivel al fotbalului nigerian. În 2008, după o profundă criză de rezultate, clubul a fost cumpărat de statul federal Lagos[4] pentru aproximativ 500 de milioane de naira și a fost astfel redenumit Bridge Boys Football Club.[5] Clubul are un efectiv de peste șaptezeci, inclusiv jucători și antrenori ai academiei lor „Academia BRF”.

Julius Berger a reprezentat, de asemenea, Nigeria în diferite competiții internaționale organizate de asociația continentală africană CAF. A participat în Liga Campionilor Africii de trei ori, în 1992, 2001 și 2004. De asemenea, a jucat de trei ori în Cupa Cupelor Africane, în 1995, 1997 și 2003. A ajuns în finalul acestei competiții de două ori, mai întâi în 1995 când a pierdut împotriva celor de la JS Kabylie din Algeria, apoi în 2003, unde a pierdut în fața echipei tunisiene Étoile du Sahel.

„The Bridge Boys”, așa cum se numește și clubul, își joacă de obicei jocurile de acasă pe stadionul Onikan, care are o capacitate de 5.000 de spectatori.[6] La 22 decembrie 2012, din cauza unor probleme financiare, s-a anunțat că va pleca din Liga Națională Nigeria.[7] Cu toate acestea, chiar înainte de sezonul din Liga Națională Nigeria 2012, echipa a încercat să-și vândă slotul ligii către Fountain FC. S-au retras din ligă când vânzarea a căzut. Acest lucru le-a lăsat la îndoială viitoarea lor participare în fotbalul nigerian, dar a participat la Cupa Federației de Stat din Lagos în 2013 și s-au alăturat ligii profesioniste de fotbal privat „Metro Pro League” cu sediul la Lagos. Încă nu este clar dacă și cum va continua clubul.[8]

Realizări[modificare | modificare sursă]

Palmares[modificare | modificare sursă]

Nigeria Competiții Naționale Competiții Continentale

Finale[modificare | modificare sursă]

Finale jucate de Bridge Boys în Cupa Cupelor a Africii
Pierdute
Anul Finalistă Scor Adversar
1995 Nigeria Julius Berger 2 - 3 Algeria JS Kabylie
2003 2 - 3 Tunisia Étoile du Sahel

Jucători notabili[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Nigeria - cluburi întemeiate
  2. ^ spiegel.de, ed. (). „Numele curioase ale cluburilor - Contrabandă cu aur și un șef sălbatic - Julius Berger FC (Lagos, Nigeria)” (în germană). 
  3. ^ Ikpo Igbinoba, ed. (). „Bat clopotele pentru Julius Berger FC” (în engleză). Arhivat din original în . Accesat în . 
  4. ^ Daily Trust, ed. (). „Guvernul Lagos achiziționează Berger FC” (în engleză). Arhivat din original la . Accesat în . 
  5. ^ vanguardngr.com, ed. (). "Ura! Lagos primește un nou club" (în engleză). 
  6. ^ The Sun - newspaper sports, ed. (). „Akanni solicită întoarcerea lui Julius Berger în Lagos” (în engleză). Arhivat din original la . Accesat în . 
  7. ^ „Logo © Bridge Boys două cluburi renunță la NNL (Nigeria National League)”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  8. ^ web.archive.org, ed. (). „Nume mari prinse în NNL” (în engleză). Arhivat din original la . Accesat în . 
  9. ^ rsssf.com, ed. (). „Nigeria - Lista campioanelor” (în engleză). 
  10. ^ rsssf.com, ed. (). „Nigeria - Lista câștigătoarelor cupei naționale” (în engleză). 

Legături externe[modificare | modificare sursă]