Hashim Thaçi

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Hashim Thaçi
ThaciHashim.jpg
Date personale
Născut (51 de ani)
Srbica, PSA Kosovo, Republica Socialistă Serbia, Iugoslavia
CetățenieFlag of Kosovo.svg Kosovo
Flag of Yugoslavia (1992–2003); Flag of Serbia and Montenegro (2003–2006).svg Iugoslavia Modificați la Wikidata
EtnieAlbanezi Modificați la Wikidata
ReligieMusulman
Ocupațiepolitician
soldat Modificați la Wikidata
Prim-ministrul Kosovo
În funcție
9 ianuarie 2008 – 9 decembrie 2014
LocțiitorHajredin Kuçi
Ramë Manaj
PreședinteFatmir Sejdiu
Precedat deAgim Çeku
Succedat deIsa Mustafa
În funcție
2 aprilie 1999 – 1 februarie 2000
PreședinteIbrahim Rugova
Precedat deBujar Bukoshi
Succedat deNexhat Daci

PremiiHonorary citizen of Ulcinj[*] ()
honorary doctorate of the University of Tirana[*] ()
Partid politicPDK
Alma materUniversiteti i Prishtinës[*]
Universitatea din Zürich
Prezență online

Hashim Thaçi (albaneză Hashim Thaçi; Sârbo-Croată: Hašim Tači, Хашим Тачи; Despre acest sunet ascultă  născut pe 24 aprilie, 1968, în regiunea Drenica, Provincia Socialistă Autonomă Kosovo, R.S. Serbia, R.S.F. Iugoslavia). Thaçi a fost prim-ministrul provinciei Kosovo, președintele Partidului Democrat din Kosovo (PDK), și fost lider politician al Armatei de Eliberare din Kosovo (UCK).

Început de viață și de educație[modificare | modificare sursă]

Thaçi s-a născut la Drenica, în municipiul Srbica.[1]

A studiat filozofia și istoria la Universitatea de la Priștina. În timpul anilor de facultate, a fost un șef al studenților albanez și primul președinte al studenților albanezi de la Universitatea Priștina. În 1993, s-a alăturat grupului de emigrare politică albaneză în Elveția unde, și-a continuat studiile la Universitate de la Zurich, absolvind secția de istoria și relații internaționale. El a devenit unul din fondatorii Mișcării Populare din Kosovo (LPK), un partid politic Marxist-Leninist[2][3] devotat poporului albanez.

Rol în UCK[modificare | modificare sursă]

În 1993, Thaçi a devenit membru al Armatei de Eliberare din Kosovo. Thaçi (pseudonim "Gjarpëri" [Șarpele]) a fost responsabil pentru asigurarea mijloacelor financiare și de armament, și de a antrena recruții în Albania și apoi trimiși în Kosovo.[necesită citare] În 1997, Thaci a fost judecat în absență și condamnat de autoritățile sârbe de la Priștina pentru acte de terorism asociate cu activitățile sale în UCK.[4] În martie 1999, Thaçi a participat la negocierile de la Rambouillet în calitate de lider al echipei kosovare albaneze.[5] În timpul negocierilor Thaçi a fost perceput de diplomații din Occident ca fiind "vocea rațiunii" în UCK: participarea sa la negocieri a demonstrat voința de a accepta autonomia pentru Kosovo de Serbia, atunci când alți lideri revoltați au refuzat orice soluție scurtă pentru o independență complet națională.[5] Thaci a apărut de la ultima reglementare diplomatică ca fiind liderul celui mai puternic grup în cadrul celei mai des fracțiuni UCK. A început repede să-și consolideze puterea numindu-se unilateral prim-ministru al unui guvern provizoriu și se presupune că ordonat asasinarea liderilor rivali aparținând unui grup armat.[6][7]

Note[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Articole biografice