Hashim Thaçi

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Hashim Thaçi
ThaciHashim.jpg
Hashim Thaçi
Date personale
Născut (48 de ani)
Srbica, PSA Kosovo, Republica Socialistă Serbia, Iugoslavia
Cetățenie Kosovo
Etnie Albanezi
Religie Musulman
Ocupație om politic
soldat
Prim-ministrul Kosovo
În funcție
9 ianuarie 2008 – 9 decembrie 2014
Locțiitor Hajredin Kuçi
Ramë Manaj
Președinte Fatmir Sejdiu
Precedat de Agim Çeku
Succedat de Isa Mustafa
În funcție
2 aprilie 1999 – 1 februarie 2000
Președinte Ibrahim Rugova
Precedat de Bujar Bukoshi
Succedat de Nexhat Daci

Partid politic PDK
Alma mater Universiteti i Prishtinës[*]
Universitatea din Zürich[*]
Site oficial http://www.hashimthaci.com/

Hashim Thaçi (albaneză Hashim Thaçi; Sârbo-Croată: Hašim Tači, Хашим Тачи; Sunet ascultă născut pe 24 aprilie, 1968, în regiunea Drenica, Provincia Socialistă Autonomă Kosovo, R.S. Serbia, R.S.F. Iugoslavia). Thaçi a fost prim-ministrul provinciei Kosovo, președintele Partidului Democrat din Kosovo (PDK), și fost lider politician al Armatei de Eliberare din Kosovo (UCK).

Început de viață și de educație[modificare | modificare sursă]

Thaçi s-a născut la Drenica, în municipiul Srbica.[1]

A studiat filozofia și istoria la Universitatea de la Priștina. În timpul anilor de facultate, a fost un șef al studenților albanez și primul președinte al studenților albanezi de la Universitatea Priștina. În 1993, s-a alăturat grupului de emigrare politică albaneză în Elveția unde, și-a continuat studiile la Universitate de la Zurich, absolvind secția de istoria și relații internaționale. El a devenit unul din fondatorii Mișcării Populare din Kosovo (LPK), un partid politic Marxist-Leninist[2][3] devotat poporului albanez.

Rol în UCK[modificare | modificare sursă]

În 1993, Thaçi a devenit membru al Armatei de Eliberare din Kosovo. Thaçi (pseudonim "Gjarpëri" [Șarpele]) a fost responsabil pentru asigurarea mijloacelor financiare și de armament, și de a antrena recruții în Albania și apoi trimiși în Kosovo.[necesită citare] În 1997, Thaci a fost judecat în absență și condamnat de autoritățile sârbe de la Priștina pentru acte de terorism asociate cu activitățile sale în UCK.[4] În martie 1999, Thaçi a participat la negocierile de la Rambouillet în calitate de lider al echipei kosovare albaneze.[5] În timpul negocierilor Thaçi a fost perceput de diplomații din Occident ca fiind "vocea rațiunii" în UCK: participarea sa la negocieri a demonstrat voința de a accepta autonomia pentru Kosovo de Serbia, atunci când alți lideri revoltați au refuzat orice soluție scurtă pentru o independență complet națională.[5] Thaci a apărut de la ultima reglementare diplomatică ca fiind liderul celui mai puternic grup în cadrul celei mai des fracțiuni UCK. A început repede să-și consolideze puterea numindu-se unilateral prim-ministru al unui guvern provizoriu și se presupune că ordonat asasinarea liderilor rivali aparținând unui grup armat.[6][7]

Note[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Articole biografice