Sari la conținut

Harry Potter și Piatra Filozofală (joc video)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Harry Potter și Piatra Filozofală

Dezvoltator(i)KnowWonder[*][[KnowWonder |​]]  Modificați la Wikidata
Editor(i)Electronic Arts  Modificați la Wikidata
Distribuitor(i)Warner Bros. Interactive Entertainment  Modificați la Wikidata
Compozitor(i)Jeremy Soule[*][[Jeremy Soule (compozitor american)|​]]  Modificați la Wikidata
SerieHarry Potter[*][[Harry Potter (video game series)|​]]  Modificați la Wikidata
Motor graficUnreal Engine 1[*][[Unreal Engine 1 (first version of the Unreal Engine)|​]]  Modificați la Wikidata
PlatformăXbox
PlayStation 2
PlayStation[1]
Microsoft Windows[1]
Mac OS
Nintendo GameCube
macOS  Modificați la Wikidata
Dată lansare  Modificați la Wikidata
Genurijoc de acțiune-aventură  Modificați la Wikidata
Modurisingleplayer  Modificați la Wikidata
MediaROM cartridge[*][[ROM cartridge (removable enclosure containing read-only memory devices)|​]]  Modificați la Wikidata
Controlgamepad
mouse
tastatură  Modificați la Wikidata
Prezență online
Ratinguri
PEGIPEGI 12[*][[PEGI 12 (PEGI video game content rating - formerly "PEGI 11" in Finland)|​]]  Modificați la Wikidata
USKUSK 6[*][[USK 6 (USK video game content rating: suitable only for persons aged 6 years and over)|​]]  Modificați la Wikidata
ESRBEveryone[*][[Everyone (ESRB video game content rating in which does not restrict a video game)|​]]  Modificați la Wikidata

"Harry Potter și Piatra Filozofală" este un joc video lansat în anul 2001, bazat pe primul roman din seria "Harry Potter", scrisă de J.K. Rowling. Jocul a fost dezvoltat și publicat de Electronic Arts sub brandul EA Games. Acesta a fost disponibil pe multiple platforme, inclusiv PlayStation, PlayStation 2, Game Boy Color, Game Boy Advance, Microsoft Windows, Mac OS și GameCube. Jocul urmărește aventurile tânărului vrăjitor Harry Potter în primul său an la Școala de Vrăjitorie și Magie Hogwarts, având ca scop principal găsirea și protejarea Pietrei Filozofale.

Povestea jocului

[modificare | modificare sursă]

Povestea jocului urmărește îndeaproape evenimentele din cartea "Harry Potter și Piatra Filozofală". Jucătorii îl controlează pe Harry Potter, un băiat care află că este vrăjitor și este invitat să studieze la Hogwarts. Aici, Harry descoperă adevărul despre trecutul său și întâlnește prieteni precum Hermione Granger și Ron Weasley. Împreună, ei descoperă secretele școlii și încearcă să oprească planurile malefice ale lui Lord Voldemort, care încearcă să fure Piatra Filozofală pentru a obține nemurirea.

Platforme și grafică

[modificare | modificare sursă]

Jocul a fost lansat pe mai multe platforme, iar grafica și gameplay-ul variază semnificativ între acestea. Versiunile pentru consolele de jocuri (PlayStation, PlayStation 2, GameCube) prezintă grafică 3D detaliată pentru vremea respectivă, în timp ce versiunile pentru Game Boy Color și Game Boy Advance utilizează grafică 2D.

Misiuni și obiective

[modificare | modificare sursă]

Jucătorii trebuie să completeze diverse misiuni și puzzle-uri pentru a progresa în poveste. Printre acestea se numără lecții de vrăji, jocuri de Quidditch și explorarea diferitelor zone ale castelului Hogwarts. Fiecare misiune este concepută pentru a reflecta evenimentele și temele din carte.

Vrăji și obiecte magice

[modificare | modificare sursă]

În timpul jocului, Harry învață diferite vrăji care sunt esențiale pentru rezolvarea puzzle-urilor și înfruntarea dușmanilor. Jucătorii pot colecta, de asemenea, obiecte magice care le oferă avantaje speciale, cum ar fi poțiuni de vindecare și cartea de vrăji.

Dueluri și inamici

[modificare | modificare sursă]

Harry se confruntă cu diverși inamici de-a lungul jocului, inclusiv creaturi magice și alți vrăjitori. Duelurile sunt o parte esențială a gameplay-ului, necesitând abilități strategice și cunoașterea vrăjilor potrivite.

Recepție și impact

[modificare | modificare sursă]

Jocul a primit recenzii mixte spre pozitive din partea criticilor și jucătorilor. Grafica, povestea și fidelitatea față de materialul sursă au fost apreciate, însă unele versiuni ale jocului au fost criticate pentru controalele dificile și gameplay-ul uneori repetitiv. Cu toate acestea, "Harry Potter și Piatra Filozofală" a fost un succes comercial, datorită popularității francizei Harry Potter.

Diferențe între versiuni

[modificare | modificare sursă]

Fiecare versiune a jocului oferă o experiență ușor diferită. De exemplu, versiunea pentru PC este cunoscută pentru elementele sale de aventură și puzzle, în timp ce versiunea pentru Game Boy Advance este mai orientată spre platforming. De asemenea, versiunea pentru PlayStation include secvențe de joc unice care nu se regăsesc în celelalte versiuni.

Moștenire și influență

[modificare | modificare sursă]

"Harry Potter și Piatra Filozofală" a pus bazele pentru viitoarele jocuri din seria Harry Potter, influențând dezvoltarea și designul acestora. Popularitatea jocului a contribuit la succesul continuu al francizei și a deschis calea pentru mai multe adaptări de succes ale cărților și filmelor în jocuri video.

"Harry Potter și Piatra Filozofală" rămâne un titlu important în istoria jocurilor video bazate pe francize literare. Deși nu a fost lipsit de critici, jocul a reușit să capteze imaginația fanilor și să ofere o experiență interactivă captivantă. Lansarea sa a marcat începutul unei serii de jocuri de succes care au continuat să exploreze universul magic creat de J.K. Rowling.

  1. ^ a b redump.org