Hans Georg Herzog

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Hans Georg Herzog
Informații personale
Nume completHans Georg Herzog
Născut(ă)7 mai 1915(1915-05-07)
Sebeșul Săsesc,
Austro-Ungaria
Decedat(ă) (99 de ani)
Viena, Austria
NaționalitateRomână, austriacă
PostAtacant
PoreclăGerch
Informații despre echipă
Echipe
Flag of Romania.svg Hermannstädter TV
Flag of Romania.svg Bukarester TV
Echipa națională
 Flag of Romania.svg România

Hans „Gerch” Georg Herzog (n. 7 mai 1915, Sebeșul Săsesc, comitatul Sibiu, d. 28 iulie 2014, Viena)[1] a fost un handbalist de etnie germană care a jucat pentru echipa națională a României. Herzog a fost component al selecționatei în 11 jucători a României care s-a clasat pe locul al cincelea la Olimpiada din 1936, găzduită de Germania.[2][3] El a jucat în meciul pentru locurile 5-6, câștigat de România.[1][2]

Hans Georg Herzog a fost component de bază al clubului Hermannstädter Turnverein(de) (Societatea de Gimnastică Sibiu) din Sibiu.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Hans Georg Herzog s-a născut la Sebeș, în Transilvania, care a devenit parte a României la sfârșitul Primului Război Mondial. Herzog a studiat dreptul, mai întâi la Paris, apoi la Berlin, din vara anului 1935 și până în toamna lui 1936.[4] În 1936, el a participat la Olimpiada de la Berlin ca membru al echipei de handbal de câmp a României, compusă pe atunci aproape exclusiv din sași transilvăneni. România s-a clasat pe locul al cincilea după ce a învins Statele Unite cu 10-3 (4-0). În 1938, Gerch, așa cum îl numeau prietenii, a fost component al selecționatei în 11 jucători a României care s-a clasat pe locul 5 la Campionatul Mondial de Handbal de câmp din Germania.[1]

Hans Georg Herzog și-a terminat studiile de drept în 1938, în București, unde a ajutat la construcția secției de handbal a clubului Bukarester Turnverein, înființată de fostul său coechipier Oki Sonntag.[4] Herzog a început să lucreze în 1940 la o firmă de avocatură din oraș și și-a înființat propriul său birou de avocatură în 1942.

Handbalistul a luat parte la primele acțiuni militare ale României în Al Doilea Război Mondial, unde a luptat pe Frontul de Răsărit ca ofițer de artilerie. Grav rănit în 1941, el a fost demobilizat în același an.[4] La sfârșitul lui 1943, Herzog s-a îmbolnăvit de poliomielită și s-a mutat la Viena pentru tratament, în 1944. Acolo, el a lucrat inițial pentru forțele franceze de ocupație ca secretar și translator de engleză, între 1945 și 1952. De asemenea, a ajutat mai mulți sași transilvăneni să se integreze în Austria după sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial și a pus bazele Clubului Sașilor Transilvăneni din Austria. În 1951, el a înființat la Viena un birou de avocatură unde a practicat până în 1983.

Hans Georg Herzog a fost ultimul membru în viață al echipei României din 1936.[4] El a decedat în 2014, cu nouă luni înainte de împlinirea vârstei de 100 de ani.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c „Hans Georg Herzog Bio, Stats, and Results”. SportsReference.com. Accesat în . 
  2. ^ a b „Handball” (PDF). library.la84.org. p. 1068, 1070. Accesat în . 
  3. ^ Johann Steiner (). „Deutsche Weltmeister unter rumänischer Fahne” (în germană). Siebenbürgische Zeitung. Accesat în . 
  4. ^ a b c d Johann Steiner (). „Olympiateilnehmer Dr. Hans Georg Herzog ist 95” (în germană). Siebenbürgische Zeitung. Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]