Hans Georg Herzog

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Hans Georg Herzog
Informații generale
Nume complet Hans Georg Herzog
Data nașterii 7 mai 1915(1915-05-07)
Locul nașterii Sebeșul Săsesc,
Austro-Ungaria
Data decesului (99 de ani)
Locul decesului Viena, Austria
Naționalitate Română, austriacă
Poreclă Gerch
Post Atacant
Cluburi de seniori*
Ani Club
Flag of Romania.svg Hermannstädter TV
Echipa națională
Ani Țară
Flag of Romania.svg România
* Apariții și goluri pentru echipa de club doar în cadrul campionatului național

Hans „Gerch” Georg Herzog (n. 7 mai 1915, Sebeșul Săsesc, comitatul Sibiu, d. 28 iulie 2014, Viena)[1] a fost un handbalist de etnie germană care a jucat pentru echipa națională a României. Herzog a fost component al selecționatei în 11 jucători a României care s-a clasat pe locul al cincelea la Olimpiada din 1936, găzduită de Germania.[2][3] El a jucat în meciul pentru locurile 5-6, câștigat de România.[1][2]

Hans Georg Herzog a fost component de bază al clubului Hermannstädter Turnverein(de) (Societatea de Gimnastică Sibiu) din Sibiu.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Hans Georg Herzog s-a născut la Sebeș, în Transilvania, care a devenit parte a României la sfârșitul Primului Război Mondial. Herzog a studiat dreptul, mai întâi la Paris, apoi la Berlin, din vara anului 1935 și până în toamna lui 1936.[4] În 1936, el a participat la Olimpiada de la Berlin ca membru al echipei de handbal de câmp a României, compusă pe atunci aproape exclusiv din sași transilvăneni. România s-a clasat pe locul al cincilea după ce a învins Statele Unite cu 10-3 (4-0). În 1938, Gerch, așa cum îl numeau prietenii, a fost component al selecționatei de 11 jucători a României care s-a clasat pe locul 5 la Campionatul Mondial de Handbal de câmp din Germania.[1]

Hans Georg Herzog și-a terminat studiile de drept în 1938, în București, unde a ajutat la construcția secției de handbal a clubului Bukarester Turnverein, înființată de fostul său coechipier Oki Sonntag.[4] Herzog a început să lucreze în 1940 la o firmă de avocatură din oraș și și-a înființat propriul său birou de avocatură în 1942.

Handbalistul a luat parte la primele acțiuni militare ale României în al Doilea Război Mondial, unde a luptat pe Frontul de Răsărit ca ofițer de artilerie. Grav rănit în 1941, el a fost demobilizat în același an.[4] La sfârșitul lui 1943, Herzog s-a îmbolnăvit de poliomielită și, în 1944, s-a mutat la Viena pentru tratament. Acolo, el a lucrat inițial pentru forțele franceze de ocupație ca secretar și translator de engleză, între 1945 și 1952. De asemenea, a ajutat mai mulți sași transilvăneni să se integreze în Austria după sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial și a pus bazele Clubului Sașilor Transilvăneni din Austria. În 1951, el a înființat la Viena un birou de avocatură unde a practicat până în 1983.

Hans Georg Herzog a fost ultimul membru în viață al echipei României din 1936.[4] El a decedat în 2014, cu nouă luni înainte de împlinirea vârstei de 100 de ani.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c Hans Georg Herzog la Sports-Reference.com (arhivat la 1 aprilie 2020)
  2. ^ a b „Handball” (PDF). library.la84.org. p. 1068, 1070. Accesat în . 
  3. ^ Johann Steiner (). „Deutsche Weltmeister unter rumänischer Fahne” (în germană). Siebenbürgische Zeitung. Accesat în . 
  4. ^ a b c d Johann Steiner (). „Olympiateilnehmer Dr. Hans Georg Herzog ist 95” (în germană). Siebenbürgische Zeitung. Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]