Halloween (film din 1978)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Halloween
Afișul filmului
Afișul filmului
Regizor John Carpenter
Autor John Carpenter
Debra Hill[*]  Modificați la Wikidata
Scenarist John Carpenter
Debra Hill
Producător Debra Hill
John Carpenter
Kool Lusby
Irwin Yablans
Moustapha Akkad
Distribuitor Compass International Pictures
Director de imagine Dean Cundey
Montaj Charles Bornstein
Tommy Lee Wallace
Muzica John Carpenter
Distribuție Donald Pleasence
Jamie Lee Curtis
P. J. Soles
Nancy Loomis
Premiera 25 octombrie 1978
October 25, 2012 (re-release)[1]
Durata 91 min.
Țara Statele Unite
Filmat în Los Angeles
California  Modificați la Wikidata
Limba originală engleză
Disponibil în română dublat sau subtitrat
Buget 320.000 $[2]
Încasări 70 milioane $[3]
Prezență online

Halloween este un film horror independent american situat în orașul ficțional Haddonfield, Illinois. Scenariul original era intitulat The Babysitter Murders. John Carpenter a regizat filmul, care îi are în rolurile principale pe Donald Pleasence în rolul lui Doctorului Sam Loomis, Jamie Lee Curtis în rolul lui Laurie Strode și Nick Castle, iar Tony Moran și Tommy Lee Wallace în rolul lui Michael Myers. Acțiunea filmului se învârte în jurul evadării lui Myers de la un spital de boli psihice, care apoi ucide câțiva adolescenți, și a încercărilor Doctorului Loomis de a-l găsi și opri. Halloween este considerat ca fiind un film horror clasic, precum și unul din cele mai influente ale genului. În 2006, Biblioteca Congresului a introdus filmul în National Film Registry, numindu-l un film „important din punct de vedere istoric, cultural sau estetic.”

Halloween a avut un buget de 325.000$, strângând peste 47 milioane $ la box office-ul american, echivalentul a 150 milioane de dolari în 2008, devenind unul din cele mai profitabile filme independente făcut vreodată.[4] Mulți critici consideră filmul ca fiind primul dintr-o listă lungă de filme slasher inspirate de filmul lui Alfred Hitchcock, Psycho (1960).

Filmul a inclus multe dintre clișeele din filmele horror cu buget redus ale anilor '80 și '90.[5][6]


Povestea[modificare | modificare sursă]

În 1963,Michael Myers,în vârstă de șase ani,își ucide sora mai mare,Judith,într-o noapte de Halloween.Timp de 15 ani,a stat într-un spital de boli mintale,sub supravegherea psihiatrului său,Loomis.Michael evadează și vrea să ucidă noi adolescenți,precum Laurie Strode și prietenii ei.

Adaptări[modificare | modificare sursă]

Filmul a fost adaptat într-un roman și un joc video. Romanul, scris de Curtis Richards, a fost publicat de Bantam Books în 1979 și retipărit în 1982.

În 1983, Halloween a fost adaptat într-un joc video pentru consola Atari 2600 de către Wizard Video.

Continuări[modificare | modificare sursă]

Imensul succes al filmului a determinat o serie de continuări, în care se dezvăluie ca Michael Myers (antagonistul) era blestemat de un cult să fie nemuritor și să ucidă.

Continuările sunt:

Primire[modificare | modificare sursă]

Filmul a primit "Licorne d'or (Unicornul de Aur)" la Festival international du film fantastique et de science-fiction de Paris. Filmul a fost clasificat pe locul 14 în topul 100 Scariest Movie Moments realizat de Bravo.[7]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Here's the Poster for Halloween Re-Release”. Shock Till You Drop. 13 septembrie 2012. http://www.shocktillyoudrop.com/news/169877-heres-the-poster-for-the-halloween-re-release. Accesat la 13 septembrie 2012. 
  2. ^ Box Office Information for Halloween”. Box Office Mojo. http://boxofficemojo.com/movies/?id=halloween.htm. Accesat la 25 iulie 2011. 
  3. ^ Halloween - Box Office Data, DVD Sales, Movie News, Cast Information - The Numbers”. The Numbers. http://www.the-numbers.com/movies/1978/0HLLW.php. Accesat la 22 martie 2012. 
  4. ^ Halloween la Box Office Mojo.
  5. ^ James Berardinelli, review of Halloween, la ReelViews.com
  6. ^ Adam Rockoff, Going to Pieces: The Rise and Fall of the Slasher Film, 1978 – 1986 (Jefferson, N.C.: McFarland & Company, 2002), chap. 3, ISBN 0-7864-1227-5.
  7. ^ 100 Scariest Movie Moments (via Internet Archive)

Legături externe[modificare | modificare sursă]